En observasjonsstudie av elevers autoritet i aldershomogene og aldersblandede grupper i matematikkundervisning
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3162694Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSammendrag
I takt med økende elevdeltakelse i matematikkundervisning, får elevene mer ansvar for å dele autoritet med hverandre (Edelen et al., 2023; Langer-Osuna, 2016). En ujevn autoritetsfordeling kan hemme like muligheter for elevene (Mehlretter & Hutchison, 2020), og det er derfor sentralt for lærere å være bevisst hvordan autoritet fordeles i ulike grupper. Jeg utforsker autoritetsfordeling spesielt i aldersblandede grupper, inspirert av mine egne erfaringer fra en montessoriskole og mangelen på forskning på autoritet i aldersblandede grupper (Boyd, 2020; Checchi & De Paola, 2018; Huf & Raggl, 2015). Hensikten med denne studien er derfor å besvare problemstillingen: Hvordan fordeles autoritet mellom elever i aldershomogene og i aldersblandede grupper i matematikkundervisning?
Studien benytter en kvalitativ tilnærming med videoobservasjoner, for å analyse hvordan autoritet fordeles blant elever i aldershomogene og aldersblandede grupper i matematikkundervisning. Fem grupper, hver bestående av tre elever, ble observert mens de jobbet med problemløsningsoppgaver uten lærerens innblanding. To av gruppene var aldershomogene med elever fra henholdsvis 4. og 6. trinn, mens de resterende tre gruppene var aldersblandede med elever fra 4., 5., og 6. trinn. Datainnsamlingen inkluderte video- og lydopptak, samt feltnotater. Autoritet ble operasjonalisert med utgangspunkt i rammeverket for innflytelse (Engle et al., 2014; Langer-Osuna, 2016). Analysen konsentrerte seg om elevenes sosiale forhandlinger om innflytelse, som kunne observeres gjennom hvem som fikk mest taletid, romlig oppmerksomhet og gjennomslag for matematiske og sosiale forslag.
Analysen avslørte ulik autoritetsfordeling mellom aldershomogene og aldersblandede grupper. I aldershomogene grupper var autoriteten ofte konsentrert rundt få elever, som begrenset andre elevers mulighet til å bidra med matematiske løsninger. Aldersblandede grupper viste jevnere fordeling av autoritet, og fremmet mer fruktbare matematiske diskusjoner. På individnivå varierte elevers autoritet mellom gruppene. Dette underbygger viktigheten av varierte gruppesammensetninger, for å sikre like muligheter til deltakelse og utvikling av matematiske ferdigheter.