Norsklæreres opplevelser med kunstig intelligens En kvalitativ undersøkelse av seks norsklæreres opplevelser med kunstig intelligens i skolen
Description
Full text not available
Abstract
Sammendrag
Denne masteroppgaven utforsker læreres opplevelser med kunstig intelligens (KI) i skolen. Med utgangspunkt i individuelle kvalitative intervjuer gir den innblikk i hvordan seks norsklærere på ungdomstrinnet opplever og integrerer generative språkmodeller. Studien belyser de pedagogiske mulighetene og utfordringene som kan oppstå når denne teknologien innføres i undervisning. Gjennom analyse av lærernes refleksjoner, avdekker oppgaven stor variasjon i deres holdninger, fra teknologisk skepsis til mer entusiastisk pedagogisk utforskning.
Oppgaven presenterer lærernes forskjellige syn på hvordan kunstig intelligens påvirker skriveundervisningen. Den største andelen av lærerne uttrykker bekymringer knyttet til å integrere teknologien i skolen, ettersom man enda ikke vet effektene dette vil ha på skriving. De gir uttrykk for at KI hovedsakelig blir brukt på måter som ansees som juks, og frykter at bruk av KI over tid kan føre til at elever blir mindre selvstendige. Dette har ført til at noen av disse lærerne har endret sine oppgaveformer for å begrense elevenes tilgang til teknologien. Studien argumenterer for at denne tilnærmingen kan føre til tapte læringsmuligheter og et gap mellom dagens teknologiske virkelighet og skolens praksis. Imidlertid ser noen av lærerne potensiale teknologien kan ha til å berike undervisningen, og til å støtte elever i skriveprosessen gjennom mer personlig tilbakemelding og tilpasset veiledning. En av lærerne oppfordrer også sine elever til å ta KI i bruk og veksler mellom vurderinger med og uten tilgang til teknologien.
Samlet sett tyder studien på at mens noen lærere ser på KI som en trussel mot tradisjonell skriveopplæring, ser andre potensiale for nye muligheter og forbedring. Studien konkluderer med at selv om teknologien innebærer utfordringer, vil den mest sannsynlig bli en del av fremtidens skole. Derfor kan det være mer fremtidsrettet for lærere å utforske mulighetene som teknologien kan tilby, fremfor å forholde seg tilbakeholdende til den.
Nøkkelord: Kunstig intelligens, språkmodeller, skriveopplæring og teknologisk integrasjon