«Vi setter jo ikke karakter i kroppsøving ut fra hvor idrettsaktiv man er, men at det har noe å si for karakter i kroppsøving? Absolutt»
Abstract
Den nye læreplanen har et mål om å gjøre kroppsøving til et mindre idrettsfokusert fag, men likevel er idrettsperspektivet fortsatt ivaretatt gjennom begrepet bevegelsesaktiviteter (Utdannningsdirektoratet, 2019, s. 2). Utgangspunktet for vurdering i fag skal være kompetansemålene som er listet opp i læreplanen i faget (Forskrift til opplæringslova, 2006, §3-3). Ifølge læreplan i kroppsøving (Kunnskapsdepartementet, 2020, s. 9) står det at det at standpunktkarakteren skal være et godt bilde på den samlede kompetansen som elevene har etter 10. trinn. I kompetansemålene og vurdering i kroppsøving etter 10. trinn er tar ingen av kompetansemålene utgangspunkt i ferdigheter, men har heller en ordlyd som «øve på» og «trene på» (Kunnskapsdepartementet, 2020, s. 7-8). Likevel tyder forskning på at elevenes ferdigheter vurderes utover det som faktisk kan forventes at de har lært innenfor en idrett eller et tema etter noen timer med dette i kroppsøving (Aasland, 2019, s. 72-73).
Studien vil undersøke problemstillingen: Hvordan vurderer kroppsøvingslærere elever som driver med organisert idrett sammenlignet med elever som ikke gjør det? Videre har studien operasjonalisert problemstillingen til to forskningsspørsmål. Det ene spørsmålet retter seg mot innsatts, mens det andre handler om elevforutsetninger. Studien
Studien benytter kvalitativ metode, i form av semistrukturert intervju. Utvalget består av tre kroppsøvingslærere som alle jobber på ungdomsskolen. Tematikken blir belyst i et teoretisk perspektiv knyttet til Bourdieu, med begrepene felt, habitus og kapital. Funnen blir drøftet opp mot tidligere forskning, og blir belyst og diskutert opp mot Bourdieu sine teoretiske begreper. Resultatene i studien tyder på at lærere syntes det er vanskelig å vurdere og å sette karakter i kroppsøving. Det kan også antas ifølge at elever som driver med organisert idrett ofte vil ha en eller flere fordeler knyttet til vurdering i kroppsøving. Et særlig viktig moment som trekkes frem er fysiske ferdigheter. Det trekkes frem i studien at det å endre læreres vurderingspraksis kan være en oppgave som tar tid, og at det fortsatt er mange oppfatninger knyttet til kroppsøving som man kan sammenligne med den organiserte idretten.