«Plass til alle» - utvikling av en bildebok som grunnlag for refleksjon rundt kjønnsnormer i begynneropplæringa
Abstract
I denne entreprenørielle masteroppgaven har jeg utviklet en bildebok, Plass til alle. Produktet inkluderer en lærerveiledning for gjennomføring av en litterær samtale til boka. Den litterære samtalen er rettet mot begynneropplæringseleven, som gjelder elever på 1.-4.trinn. Formålet med produktet er å støtte og utvikle elevers kritiske refleksjoner knyttet til kjønnsnormer, og problemstillingen er som følger:Hvordan kan jeg utvikle en bildebok, som gjennom litterær samtale, legger til rette for refleksjoner rundt kjønnsnormer for begynneropplæringseleven?
Behovet for produktet er forankret i læreplanen, og i kjønnsnormers relevans i utdanningsløpet. Produktet har en todelt hensikt; å arbeide med elevers evner til kritisk tenking og for å bidra til elevers mangfoldskompetanse og identitetsutvikling. Tre forskningsspørsmål knyttet til a) lærerveiledninga, b) elevenes refleksjoner og c) bildebokas utvikling, har lagt grunnlaget for videreutvikling og analyse av produktet.Metoden som er brukt i utviklingen av bildeboka, er pedagogisk designforskning, der den litterære samtalen, analyse og endringer er utført i to sykluser. Datainnsamlingen har vært lydopptak primært av den litterære samtalen. Analysen av dette har dannet grunnlaget for videreutvikling av produktet.
Funn fra datamaterialet viser at bildeboka og den litterære samtalen gir elevene muligheter til å reflektere rundt kjønnsnormer, men at elevgruppa og lærerens spørsmål påvirker refleksjonen i stor grad. I den muntlige presentasjonen vil jeg basert på funn og analyse drøfte utviklingen av produktet og endringer fra syklus 1 til sluttprodukt.