Forebygging av fordommer i KRLE-faget
Abstract
Denne masteroppgaven gir et innblikk i hvordan et utvalg ungdomsskolelærere i Oslo arbeider med forebygging av fordommer i faget KRLE-faget. Gjennom individuelle intervjuer med fem lærere forsøker jeg å besvare følgende problemstilling: Hva mener et utvalg KRLE-lærere er utfordringer og muligheter i arbeidet med fordomsforebygging i KRLE-faget? Med utgangspunkt i denne problemstillingen utforsker jeg lærernes forståelse av begrepet fordommer, hvordan fordommer manifesterer seg blant elevene, og hvilke tilnærminger og metoder lærerne benytter for å bekjempe fordommer hos elevene. Oppgaven vektlegger dermed lærernes egne erfaringer og refleksjoner i dette arbeidet.
Analysen av intervjumaterialet viser at lærerne forøker å redusere fordommer gjennom kunnskapsformidling ved å blant annet gi elevene muligheten til å utforske religioner og livssyn på gruppe- og tradisjonsnivå. Flere av lærerne legger også vekt på å fremme elevenes evne til å ta andres perspektiv, noe som samsvarer med læreplanen i KRLE. Et annet sentralt funn er lærernes bruk av videoer som et verktøy for å initiere diskusjon og refleksjon blant elevene, enten gjennom serier som "På tro og Are" eller kortere videoklipp om ulike temaer. Flere av disse funnene blir drøftet i lys av Robert Jacksons fortolkende tilnærming (1997) og Gordon Allports kontaktteori (1954).
Masteroppgaven utforsker også lærernes selvpresentasjon overfor elevene og dens påvirkning på deres arbeid med å redusere fordommer. Det observeres en ulikhet mellom lærere med minoritetsbakgrunn og lærere med majoritetsbakgrunn når det gjelder sensitivitet i undervisningen. Lærerne i studien fremhever metoder som fremmer refleksjon blant elevene for å bekjempe fordommer. Samtidig anerkjenner de betydningen av både innenfra- og utenfraperspektiver for å formidle kunnskap om religioner, slik at elevene kan få en dypere forståelse av ulike religiøse tradisjoner.