Bildebok som inspirasjon til lek i førsteklasse
Abstract
Denne masteroppgaven er skrevet ved OsloMet – storbyuniversitet, fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. Masteroppgaven er en del av Masterstudium i lærerspesialist i begynneropplæringen.
Vi opplever i dag en offentlig meningsbryting om hvilken plass lek skal ha i førsteklasse, og hvordan lek skal benyttes som arbeidsmetode i klasserommet. Dette masterprosjektet handler om hvordan bildeboken kan brukes som inspirasjon og felles referanseramme for lek i første klasse. Lek kan forstås på ulike måter og opptrer på forskjellige måter i dagens skole. Oppgaven avgrenses til å konsentrere seg om lek som betegnes som egeninitiert, en lek som elevene selv oppfatter som lek. Bildebøker formidles gjennom estetiske opplevelser som støtter elevene inn i en felles fiksjon. For å svare på problemstillingen ble det utført aksjonsforskning i eget klasserom høsten 2023.
Prosjektets formål er å undersøke elevenes lek i førsteklasse, og betrakte hvilke muligheter bildeboken gir for å inspirere til felles lek i undervisningen. Gjennom praksishistorier beskrives lek der både handling og elementer fra bildebokhistorien er inkludert. Valg av bildebok var veloverveid. Fortellingen om Jakob og Neikob, skrevet og illustrert av Kari Stai, åpnet opp for muligheter til å berike leken. Lærerens formidling og tilrettelegging for lek som arbeidsmåte, samt tilgang til materialer var helt avgjørende for at leken skulle vare over tid. Gjennom forskningsprosjektet har det kommet frem at elevenes egeninitierte lek fremmer læring som verdsettes i skolen og som er nedfelt i læreplan, samt bygger klassemiljø og vennskap.
Det er et ønske at denne masteroppgaven kan være et bidra til at lærere blir mer trygge på hva leken fremmer, og dermed kan bruke elevenes egeninitierte lek som arbeidsmåte i undervisningen.