Undervisning i digitale literacy- ferdigheter på femte trinn En kvantitativ studie av data fra PIRLS
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker faktorer som kan ha en sammenheng med hvor ofte norsklærere på femte trinn underviser i digitale literacy- ferdigheter. Nasjonale føringer og tidligere forskning viser at elever har behov for solide digitale ferdigheter for å være aktive deltakere i et stadig mer digitalisert samfunn. Hensikten med oppgaven er derfor å bidra til økt kunnskap om hva som er viktige faktorer for at lærere underviser i digitale literacy- ferdigheter.
Forskningsmetoden i denne studien er kvantitativ. Datamaterialet er hentet fra Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) fra 2021. For å analysere datamaterialet fra PIRLS har jeg benyttet meg av testene Kendall's tau_b, Spearman's rho, krysstabulering og kji- kvadrat.
Resultatene fra studien fant at det kun var en signifikant sammenheng mellom hvor ofte norsklærere underviser i digitale literacy- ferdigheter på femte trinn, og om lærerne hadde fått formell opplæring i undervisning knyttet til digital lesing og skriving. Funnene indikerer dermed at norsklærere som har fått formell opplæring underviser oftere i digitale literacy- ferdigheter enn lærere som ikke har fått samme opplæring. Ut ifra testene som ble brukt i denne studien, fant jeg ingen signifikante sammenhenger mellom hvor ofte lærere underviser i digitale literacy- ferdigheter og lærerne sine ulike aldre, kjønn og yrkeserfaring. Resultatene indikerer dermed at ved sikre at lærere får formell opplæring, vil alle elever på femte trinn kunne få den samme opplæringen og det samme utgangspunktet til å utvikle solide digitale literacy- ferdigheter.