Kritisk tenkning i samfunnsfag – en lærebokanalyse
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3162649Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselBeskrivelse
Full text not available
Sammendrag
I denne masteroppgaven er det foretatt en lærebokanalyse av to lærebøker i samfunnsfag fra to ulike forlag. Problemstilling for undersøkelsen er; hvordan fremmer lærebøkene i samfunnsfag kritisk tenkning? Lærebøkene som ble undersøkt er Arena 7, utgitt av Aschehoug og Refleks 7, utgitt av Gyldendal. Begge lærebøkene er utgitt etter fagfornyelsen av 2020.
For å kunne beskrive og analysere hvordan disse to lærebøkene fremmer kritisk tenkning er det benyttet en kvalitativ tekstanalyse. Jeg har tolket og analysert lærebøkene opp mot teoretiske begreper fra relevant litteratur, noe som har bidratt til å underbygge mine fortolkninger og refleksjoner om kritisk tenkning i lærebøkene.Denne metodiske tilnærminger er i stor grad basert på min forståelse og tolkning, derfor ligger det et sosialkonstruktivistisk syn til grunn. Dette gjelder både i min rolle som forsker og på hvordan perspektivene i lærebøkene blir fremstilt.
Begge lærebøkene legger til rette for å utvikle elevenes evne til å tenke kritisk ved å presentere varierte tekster og oppgaver som utfordrer elevenes forståelse og oppfordrer til refleksjon. Videre legger de vekt på å påvirke til argumentasjon, forståelse av sammenhenger, inkludering av ulike perspektiver og oppmuntring til selvstendig refleksjon og nytenkning. Samlet sett viser denne undersøkelsen at både Refleks 7 og Arena 7 er verdifulle ressurser for å fremme kritisk tenkning blant elever i samfunnsfag. Deres tilnærming til emnene dekker et bredt spekter av temaer og oppmuntrer til en dyptgående forståelse av samfunnet og dets kompleksiteter.