Kunstig intelligens og vilkår for kritisk tenkning i dialogbasert undervisning
Abstract
II Sammendrag
Til tross for at det er mange som skriver om kunstig intelligens (KI) i en skolekontekst, er det lite empirisk forskning knyttet til temaet. Denne studien har til hensikt å fremme naturfaglæreres kunnskap og perspektiver på bruk av KI i naturfagundervisningen.
Problemstillingen i denne studien har vært å undersøke: «Hvilke muligheter og utfordringer ser naturfagslærere ved bruk av KI i naturfagundervisningen?».
Studien henter sin empiri fra observasjoner av tre naturfagsklasser, for å få et innblikk i hvordan KI-chatboten (KI i osloskolen) ble benyttet i naturfagundervisningen, og tre intervjuer av tre naturfagslærere, hvor observasjonene ble diskutert i form av intersubjektivitet, og hvor naturfaglærernes perspektiver og egne refleksjoner rundt tematikken kom fram.
Funnene som ble presentert og analysert i analysekapitlet (kapittel 4), viser derfor til førstehåndserfaringer og kunnskap om KI i osloskolen i naturfag, som har hjulpet med å besvare de tre delproblemstillingene presentert i delkapittel 1.2.
Et hovedfunn i denne studien var at KI i osloskolen ikke kunne henvise til kilder den hadde brukt, hverken automatisk eller da elevene spurte om det i ledeteksten. Naturfagslærerne ser derfor viktigheten av at lærerne legger til rette for at elevene lærer i dialog med hverandre, fordi læring skjer i felleskapet, hvor elevene sammen med sin lærer kan avdekke muligheter og utfordringer ved bruk av kunstig intelligens i naturfagundervisningen.
Nøkkelord: naturfag, kunstig intelligens, KI, KI i osloskolen, chatbot, kritisk tenkning, kildekritikk, kunnskapssyn, dialogbasert undervisning.