Kroppspress i kroppsøvingsfaget
Description
Full text not available
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker opplevelsen av kroppspress blant elever i skolen. Med samfunnets stadig økende fokus på utseende og kroppsidealer, er det blitt viktig å forstå hvordan disse idealene påvirker ungdommers selvoppfatning innenfor skolens rammer. Det teoretiske rammeverket tar utgangspunkt i fire viktige begreper for studien sin problemstilling: kroppsideal, kroppsbilde, selvfølelse og kroppspress. Rammeverket er utvidet ved å integrere nasjonal og internasjonal forskning om kroppspress. Studien benytter kvalitative forskningsmetoder, semistrukturet forskningsintervju og visuelle metoder som er grunnlaget for oppgaven sin empiri. Utvalget for denne studien består av sju ungdommer i alderen 15-16 år, tre gutter og fire jenter med ulik bakgrunn og ulike erfaringer. Intervjuene ble analysert gjennom tematisk analyse, hvor datamaterialet ble kategorisert basert på empirien.
Resultatene viser at elevene opplever mest kroppspress i skolen, spesielt under kroppsøvingsundervisningen. Dette er særlig tydelig i garderoben og svømmehallen, hvor eksponering av kropp og kroppslige sammenligninger forsterker bevisstheten rundt egen kroppsform. Familie, jevnaldrende og sosiale medier forsterker ideen om hvordan man burde se ut. Dette bidrar til å forsterke det allerede eksisterende presset om et urealistiske skjønnhetsidealet. Informantene uttrykker tydelige oppfatninger om hvordan det ideelle kroppsbildet ser ut, og vektlegger betydningen av en veltrent, sunn, og slank kropp.
Studiens resultater indikerer at kroppsøvingsfaget er et fag der elever kan oppleve kroppspress.Tidligere forskning har vist at skolen har et ansvar når det kommer til dette temaet (Kunnskapsdepartementet, 2019a). Det har vist seg at lærerens engasjement og tilnærming til undervisningen, har en stor betydning når det kommer til å forme elevers selvoppfatning. Ved å formidle positive kroppsbilder og fremme inkludering, kan lærere bidra til å redusere kroppspress blant elever. Tidligere forskning peker også på at kroppsøvingsfaget er et verktøy som kan bidra til at elevene får en dypere forståelse av kroppens mangfoldighet og funksjonalitet, utover overfladiske estetiske idealer (Walseth et al., 2018).