Bruk av lek i matematikk i begynneropplæringen
Abstract
Sammendrag
FormålFormålet med denne masteroppgaven er å undersøke hvordan lærere i begynneropplæringen forstår og bruker lek i matematikk. Oppgaven skal bidra til å belyse hvordan lek i matematikk kan benyttes og hvilke fordeler og ulemper som følger med.
Problemstilling min er følgende: hva forteller lærere om hvordan de bruker lek i matematikk i begynneropplæringen?
Teori Teorien handler om lek, læring og matematikk. På bakgrunn av hva problemstillingen er og hvilke resultater jeg har fra intervjuene, belyses blant annet ulike perspektiver på lek og læring, mye basert på Lillemyr og Broström sine perspektiver. Jeg har skrevet om lek for seg selv og lek i sammenheng med læring. Lærerens rolle med lærerstyrt og elevstyrt lek er trukket frem. Delen om lek og matematikk handler hvordan det kan kobles sammen. Jeg har blant annet skrevet om en undersøkende tilnærming i matematikk med undersøkesespedagogisk diskurs som eksempel. Matematisering er også nevnt som eksempel på hvordan man kan bruke lek i matematikk.
Kvalitativ metode med intervjuJeg har brukt intervju som kvalitativ metode. Intervjuene gjorde jeg med tre lærere som jobber i begynneropplæring og som har erfaring med lek i matematikk. Lærerne jobber på 1. trinn, 2. trinn og 3. trinn.
Tematisk analyseNår intervjuene var transkribert, tok jeg i bruk tematisk analyse for å analysere mine data. Jeg fikk dermed temaer og undertemaer, som jeg presenterer i resultatene.
FunnKonklusjonen for oppgaven er at lek kan være med på å gi barn mulighet for aktivitet, kreativitet og meningsfull læring blant annet knyttet til virkeligheten. Lærerens rolle i lek, kan være lite eller mye deltagende, som viser til elevstyrt og lærerstyrt lek. Det finnes både muligheter og utfordringer med lek. Motivasjon og mestringsfølelse, i tillegg til sosial læring er eksempler på muligheter. Forventninger til lek, sammen med lite tid, materiell og rom, kan være utfordringer ved lek.
Nøkkelord: lek, matematikk, læring, begynneropplæring