Er uteskole en fordel for elever med lese- og skrivevansker?
Abstract
Denne masteroppgaven har som formål å se på hvilke erfaringer og refleksjoner lærere har rundt uteskole og hvordan de mener det kan brukes som en del av arbeidet med elever med lese- og skrivevansker. For å få svar på dette ble det utformet to forskningsspørsmål som oppgaven bygger på: Hvilke muligheter og utfordringer opplever lærere at man kan møte på ved bruk av uteskole i naturfag? og Hvilke erfaringer og refleksjoner har lærere rundt uteskole i arbeidet med elever som sliter med lese- og skrivevansker?
Studien er en kvalitativ undersøkelse hvor jeg har intervjuet fire lærere fra fire forskjellige skoler. Intervjuene ble utført en om gangen, «ansikt-til-ansikt». Intervjuformen var semistrukturert, hvor jeg på forhånd hadde utformet en intervjuguide med spørsmål, i tillegg til stikkord som kunne fungere som oppfølgingsspørsmål. Selve intervjuet ble ikke tatt opp, og jeg og en hjelper brukte notater for å dokumentere svarene.
Hovedfunnene mine fra studien viser at lærerne generelt sett har en positiv innstilling til bruken av uteskole, og at de ser på det som et viktig supplement til klasseromsundervisningen. Her trekkes økt motivasjon, nye arbeidsmåter, og muligheten for konkretisering frem som de positive sidene. På tross av dette så er det en enighet blant lærerne om at uteskole kan være krevende, både når det kommer til økt tidsbruk og oppfølgning av enkeltelever. Når det kommer til hva lærerne tenker om uteskole som en del av arbeidet med elever som sliter med lesing og skriving, så går det igjen at bruken av uteskole kan hjelpe til med å skape engasjement og interesse rundt temaer, noe som igjen kan føre til økt motivasjon og lærelyst blant elevene. Likevel så kommer det også frem begrensinger, som for eksempel manglende IKT muligheter, som gjør lese- og skriveopplæringen vanskeligere når man er ute.