Selvoppfatning i kroppsøving
Abstract
Temaet for denne masteroppgaven er selvoppfatning og motivasjon blant 10.klasseelever i kroppsøvingsfaget. Oppgaven har som formål å undersøke hvordan kroppsøvingsfaget innvirker på elevenes selvoppfatning og deres motivasjon for å delta i faget. På bakgrunn av dette er problemstillingen som følger: «Hvilken innvirkning har kroppsøvingsfaget på selvoppfatningen og motivasjon for deltakelse i faget blant elever på 10.trinn?».
Teorigrunnlaget er oppdelt i tre hovedområder: Selvoppfatning, kropp og motivasjon.Selvoppfatning: inkluderer fysisk selvoppfatning, selvverd, selvvurdering og mestringsforventning.Kropp: Diskuterer to kroppslige perspektiver, herunder «å ha kropp» og «å være kropp» og kroppspress.Motivasjon: Fokuserer på selvbestemmelsesteorien, indre, ytre og amotivasjon og prestasjonsmotivasjon.
Studien benytter seg av en kvalitativ forskningsmetode med semistrukturerte intervjuer av fem informanter fra en 10. klasse i Oslo. Dataen ble analysert ved hjelp av tematisk analyse. I metodedelen forklares og presenteres utvalget, innhenting og transkribering av data, forskningsetikk og kvalitetskriteriene reliabilitet og validitet. Studien viser at kroppsøvingsfaget har en kompleks innvirkning på elevenes selvoppfatning og motivasjon. Hovedfunnene viser at faget fungerer som en arena for kroppslig sammenlikning, som fører til både positive og negative effekter. Et læringsmiljø som fremmer mestring, kan styrke selvoppfatningen. Negativ sammenlikning kan føre til lavt selvverd. Kroppspress viser å være framtredende både blant jenter og gutter, med en tendens til å tro at presset er sterkere for det motsatte kjønn. Motivasjon for deltakelse økes gjennom aktiviteter som bygger på samarbeid og lagspill. Disse aktivitetene er med på å oppfylle elevenes opplevelse av tilhørighet, kompetanse og autonomi. Indre motivasjon er gunstig, men ytre motiverte faktorer, som ønsket om å få god karakter, spiller også en rolle. Studien konkluderer med at mestringsopplevelser, sosial støtte og fokus på et positivt læringsmiljø, gjør kroppsøvingsfaget til en bidragsfaktor til å styrke elevenes selvoppfatning. Aktiviteter som oppfyller elevenes opplevelse av tilhørighet, kompetanse og autonomi, er med på å motivere til fysisk deltakelse. Samtidig må utfordringer knyttet til kroppsidealer og prestasjonspress adresseres for å sikre at alle elever opplever kroppsøving som en trygg og støttende arena.