Utforskning av perspektiver på kritisk tenkning i pedagogisk litteratur: En innholdsanalyse av tidsskriftet Bedre Skole
Description
Full text not available
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan kritisk tenkning fremstilles i det pedagogiske tidsskriftet "Bedre Skole" gjennom en innholdsanalyse av artikler. Gjennom drøftingen av funnene kom det tydelig frem at forfatterne har ulike forståelser av kritisk tenkning, men en felles grunnforståelse er likevel tilstede. Bidragene reflekterer det mangfoldige forskningsfeltet og knytter seg til relevante teoretikere som Ennis, Facione, og Lim. Dette mangfoldet av definisjoner kan styrke læreres og andre aktørers forståelse av kritisk tenkning.
En gjennomgående trend i artiklene er vektleggingen av muntlige praksiser som effektive metoder for å fremme kritisk tenkning i klasserommet. Dette støtter opp under Lipmans tanker om at klasseromsdiskusjoner er avgjørende for utviklingen av kritisk tenkning, men indikerer også en ensidighet ved å utelate andre arbeidsmåter som kritisk literacy.Studiens implikasjoner for praksis understreker behovet for kontinuerlig refleksjon og utvikling av læreres forståelse og praksis knyttet til kritisk tenkning. Videre peker den på viktigheten av å integrere kritisk tenkning med faglig innhold, samtidig som den anerkjenner behovet for å lære bort kritisk tenkning som en separat ferdighet.
Studien er av kvalitativ karakter og gir ikke generaliserbare funn, men bidrar til å belyse hvordan kritisk tenkning fremmes gjennom et spesifikt medium. Begrensningene inkluderer fokuset på ett tidsskrift over en kort tidsperiode, samt mangelen på informasjon om påvirkningen artiklene har på skolepraksis. Likevel tilbyr studien en grundig analyse som beriker forskningsfeltet og peker på behovet for videre forskning.