En kvalitativ studie om helhetlig utdanning for bærekraftig utvikling (UBU) og elevers handlingskompetanse
Description
Full text not available
Abstract
Det økende behovet for bærekraftig utvikling (BU) har ført til både nasjonale og internasjonale satsninger, der utdanning spiller en viktig rolle for å oppnå en mer bærekraftig fremtid. Hensikten med denne masteroppgaven har vært å finne ut mer om hvordan lærere legger til rette for helhetlig utdanning for bærekraftig utvikling (UBU) og hvordan elevers deltakelse i UBU kan bidra til deres handlingskompetanse. Studien har en kvalitativ tilnærming, der intervjuer med naturfaglærere og fokusgruppeintervjuer med elever på 7. trinn ble gjennomført for å belyse studiens hensikt.
Resultatene viste at lærerne la til rette for undervisning om, for, i og som bærekraftig utvikling, alle viktige dimensjoner for helhetlig UBU. Samtidig viste resultatene en stor vektlegging av undervisning om bærekraftig utvikling, samt at denne undervisningen hadde størst fokus på det miljømessige aspektet av bærekraft, og mindre fokus på det sosiale og økonomiske aspektet. Derfor konkluderes det med at lærerne delvis la til rette for helhetlig UBU. Videre viste resultatene at elevenes deltakelse i UBU i enkelte tilfeller bidro til deres handlingskompetanse, ved at de fikk utvikle deres kunnskap, ferdigheter og holdninger. Elevene viste imidlertid mest tegn til kunnskap, deretter ferdigheter, og minst tegn til holdninger. For å oppnå handlingskompetanse, må alle aspektene være til stede. Studien viste derfor noe, men generelt lav grad av handlingskompetanse blant studiens elevdeltakere.
Studien avdekker tre hovedfunn som kan ha implikasjoner for UBU i skolen. Studien antyder at økt grad av tverrfaglighet kan ha betydning for å implementere flere bærekraftaspekter i undervisningen. Videre antyder funnene at en vellykket implementering av dette krever tilrettelegging fra skoleledelsen. I tillegg fremhever studien viktigheten av en kontekstnær tilnærming til undervisning i miljøet, samt behovet for at elever får praktisk erfaring med bærekraftige handlinger på skolen. Disse funnene gir verdifull innsikt i hvordan man kan tilrettelegge for helhetlig UBU som bidrar til elevers handlingskompetanse.