Møte med sorg i skolen - En kvalitativ undersøkelse om hvordan lærere støtter og ivaretar elever i sorg
Abstract
Tema for denne masteroppgaven er læreres opplevelser og erfaringer med elever i sorg. Studien vektlegger barn i sorg når en i nær relasjon dør, som i dette tilfellet er en foreldre. Hensikten med denne studien har vært å gi økt forståelse om hvordan skolen og lærere møter og ivaretar elever som står i sorgen etter et slikt dødsfall.
Problemstillingen til denne oppgaven er: «Hvordan møter og ivaretar et utvalg lærere elever i sorg?». Basert på denne problemstillingen er det redegjort relevant teori om barn i sorg og hvordan skolen møter elever i sorg. Spørsmålet har så blitt undersøkt med en empirisk tilnærming, der det har blitt gjennomført kvalitative intervjuer med tre lærere som har opplevelser og erfaringer omkring barn som har mistet en forelder. Deres perspektiver har blitt drøftet med relevant teori som omhandler de ulike aspektene i hvordan skolen ivaretar elever i sorg.
De sentrale funnen i denne studien viser at samarbeidet mellom skolen og hjemmet er en viktig faktor for å kunne møte behov og ivareta elever. Med et gjensidig samarbeid mellom partene kan dette samarbeidet føre til trygghet for elever som sørger. Videre fremkommer det i studien at lærere erfarer at det tverrfaglige samarbeidet har vært essensielt i form av støtte og veiledning for eleven og lærere. Ved at lærerne anerkjenner kunnskapen til andre instanser og profesjoner, samt ser verdien i dette samarbeidet har igjen ført til å møte elevens behov og trygghet i skolen. Videre formidler også lærerne erfaringer og opplevelser som omhandler støtte blant medelever og klasse som også har vært et sentralt funn i denne studien. Jevnaldrende skolebarn har sjeldent erfaringer med dødsfall i nære relasjoner, ved å informere og veilede medelever vil dette være en mulighet for økt forståelse og medlidenhet, som igjen fører til et godt sosialt miljø rundt eleven. Et siste funn som blir presentert i studien omhandler fag og undervisning, der lærerens erfaringer har vært å senke de faglige kravene og forventningene til eleven i sorg for å ikke tynge eleven i en allerede sårbar livssituasjon.
Disse funnene kan ses i sammenheng med lærerens relasjonskompetanse. Både igjennom samarbeid mellom hjemmet og andre instanser som kan bidra til økt forståelse og behov forutsetninger, men også igjennom medelevers støtte og faglig forutsetningen. Læreren bruker sin relasjonskompetanse for å møte og ivareta elever i sorg, dette bidrar til å øke forståelsen og bevisstheten rundt elevens sorgprosess.