En undersøkelse av historisk empati på ungdomstrinnet gjennom et undervisningsopplegg om industrisamfunnet
Description
Full text not available
Abstract
Sammendrag
Denne masteroppgaven er en didaktisk studie som handler om historisk empati i samfunnsfaget på ungdomstrinnet. Studien retter seg mot hva som menes med begrepet historisk empati, og hvordan dette kan fremmes på ungdomstrinnet gjennom et undervisningsopplegg. Undervisningsopplegget tar utgangspunkt i 1800-tallets industrisamfunn som tema. Formålet med oppgaven er å undersøke om undervisningsopplegget om industrisamfunnet er et godt bidrag til utvikling av elevenes historiske empati.
Problemstillingen blir undersøkt gjennom aksjonsforskning i en klasse på 10. trinn, der elevene har arbeidet med ulike kilde- og podkastoppgaver. Undervisningsopplegget tar utgangspunkt i ulike kilder fra det norske industrisamfunnet, i tillegg til en type rollespill som en introduksjon til temaet. Dataene i min studie er basert på elevenes refleksjoner gjennom kildearbeid og podkast oppgave. Disse refleksjonene ble kategorisert ut ifra Endacott og Brooks (2013) og Barton og Levstiks (2004) didaktiske og teoretiske tilnærminger til historisk empati. Deres respektive modeller «Instructional model» og «Care model» ble brukt som et verktøy til måling av elevenes historiske empati. Hensikten med en slik kategorisering var å analysere hvordan undervisningsopplegget fremmet historisk kontekstualisering, perspektivtaking og affektive forbindelser.
Resultatene av studien er tvetydige da funnene viser at undervisningsopplegget både kan forsterke og hemme utviklingen av historisk empati blant studentene. Funnene viser at undervisningsopplegget forsterker viktige deler av historisk empati som perspektivtaking, historisk kontekstualisering og affektive sammenhenger i deler av utvalget. Imidlertid er det også bevis på presentistiske synspunkter blant utvalget, noe som indikerer at undervisningsopplegget også kan hemme utviklingen av historisk empati.