«Pedagogiske assistenter med pels» : En kvalitativ undersøkelse om bruken av lesehunder for elever med lesevansker.
Abstract
I dagens kunnskapssamfunn er grunnleggende ferdigheter avgjørende for læring, identitetsutvikling og samfunnsdeltakelse. Lesing er én av fem grunnleggende ferdigheter som normalt sett automatiseres tidlig i barneskolen, men for elever med ekstra utfordringer kan behov for ekstra støtte være avgjørende. For elever med utfordringer i lesing, kan det være avgjørende med ekstra støtte og at det settes inn ulike tiltak. Vår interesse har vært rettet mot bruk av lesehund som et av tiltakene, satt i gang av skoler eller spesialpedagoger for ekstra støtte for elever med utfordringer i lesning. I denne masterstudien har vi sett på bruken av lesehund som et spesialpedagogisk tiltak og tatt utgangspunkt i problemstillingen: Hvordan kan lesehund brukes som et spesialpedagogisk tiltak for elever med lesevansker?
Metodisk ble en kvalitativ tilnærming med semistrukturerte intervjuer gjennomført for å utforske tematikken fra innsiden av intervensjonen. Datamaterialet har blitt analysert gjennom en tematisk analyse, og spesialpedagogenes erfaringer, synspunkter og opplevelser ble tolket innenfor et fenomenologisk og hermeneutisk rammeverk. Masterstudien fremstiller også en modell, Samspillsmodellen for hundeassistert pedagogikk, som fremstiller de ulike komponentene som må være tilstede der lesehund blir brukt innenfor spesialpedagogikken.
Denne undersøkelsen indikerer at lesehunden har stor nytteverdi innenfor skolen, spesielt i spesialpedagogikken og med elever der lesevansker kommer som en primær- eller sekundærvanske. Lesehunden kan være et effektivt individrettet tiltak for å fremme leseferdigheter blant elever. Oppgaven ser i stor grad på det didaktiske innholdet i øktene sammen med elevene. Resultatene viser at lesehund kan ha positive effekter på flere områder. Den kan bidra til å øke motivasjon og opplevelse av mestring for eleven, samtidig som den kan være en regulerende støttespiller. Lesehunden kan også fremme emosjonell, sosial og faglig læring, og kan bedre skolehverdagen for mange elever.