Utvikling av digitale ferdigheter i digitale læreverk for samfunnsfag
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3162584Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselBeskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Denne studien har undersøkt digitale læreverk i samfunnsfag, og hvordan de legger til rette for utvikling av digitale ferdigheter. Studien har besvart følgende problemstilling: På hvilke måter fremmer digitale læreverk i samfunnsfag utvikling av digitale ferdigheter hos elever? Problemstillingen er besvart gjennom utformingen av to forskningsspørsmål: «Hvordan kommer digitale ferdigheter til uttrykk i de digitale læreverkene i samfunnsfag?» og «Hvordan kan de digitale læreverkene i samfunnsfag forstås i lys av modeller for teknologisk integrering?»
Med læreplanen for Kunnskapsløftet fra 2020 stilles nye krav til hvordan samfunnsfaglæreren skal ruste elevene i møte med framtidens digitale utfordringer. Gjennom digitale ferdigheter som grunnleggende ferdighet, har samfunnsfaget fått et særlig ansvar for å utvikle digitalt medborgerskap hos fremtidens elever (Kunnskapsdepartementet, 2019). Gjennom en kvalitativ innholdsanalyse har denne studien undersøkt hvordan et utvalg fra tre digitale læreverk for samfunnsfag legger til rette for utvikling av ulike ferdighetsområder innenfor digitale ferdigheter. Studien har også undersøkt hvordan denne tilretteleggingen kan forstås i lys av SAMR, PIC-RAT og TPACK. Intensjonen bak disse modellene for teknologisk integrering har vært å se på hvordan de digitale læreverkene legger til rette for at elevene skal utvikle digitale ferdigheter gjennom arbeid med digital teknologi.
Studiens funn viser at de digitale samfunnsfagverkene som er undersøkt tilrettelegger for alle de ulike ferdighetsområdene innenfor digitale ferdigheter. Til tross for dette er det individuelle forskjeller mellom læreverkene, og de løser ferdighetsområdene på ulikt vis. Studien finner også flere likhetstrekk mellom læreverkene, der temaer som falske nyheter og kildekritisk tenkning tas opp i samtlige læreverk. Det er felles for læreverkene at det er liten grad av tilrettelegging for at elevene skal utføre egne internettsøk og vurdering av dette, og på bakgrunn av utviklingen av digitalt medborgerskap er dette noe som problematiseres i studien. Studien finner også at et vesentlig omfang av oppgavene i de digitale læreverkene ikke benytter teknologiens potensial til å utvikle digitale ferdigheter gjennom å jobbe digitalt.