Et samfunnsfag uten lærebøker. Erfaringer fra tre samfunnsfaglærere i barneskolen.
Description
Full text not available
Abstract
Formålet med denne masteroppgaven har vært å undersøke og få innsikt i hvordan et utvalg samfunnsfaglærere arbeider med samfunnsfaget uten lærebøker, og hvilke tanker og erfaringer de har om å være lærebokfri i samfunnsfag. Dette kommer frem gjennom individuelle kvalitative forskningsintervjuer av tre samfunnsfaglærere i barneskolen som ikke bruker lærebøker.
Samfunnsfaget har gjennomgått endringer de siste årene. Digitaliseringen har inntatt skolen, og de trykte lærebøkene viser en tendens til å bli erstattet med digitale varianter. Det varierer stort mellom skolene om de har oppdaterte lærebøker i samfunnsfaget, og noen skoler er blitt helt lærebokfri. Samfunnsfaget blir påvirket av samfunnet rundt, noe som kan gjøre en samfunnsfagbok utdatert raskt. Den nye læreplanen LK20 er mer åpen for tolkning enn før, og lærerne arbeider ulikt med samfunnsfaget. Lærerne har viktige erfaringer og refleksjoner som kan bidra positivt til denne utviklingen i samfunnsfaget, ved innsyn i hvordan det har gått med denne overgangsperioden. Hva har fungert bra, hva har vært utfordrende, og hva trengs videre.
Funnene fra prosjektet viser at lærerne jobbet ulikt og prioriterte ulike sider av faget. De hadde også ulike ressurser å arbeide ut fra, og ulikt kollegasamarbeid. Det vil da være behov for ulik form for støtte for ulike lærere. Lærerne hadde både positive og negative erfaringer med å jobbe uten lærebok i samfunnsfaget. De positive erfaringene var rundt motivasjon og kreativitet hos elevene. De utfordrende erfaringene var rundt tekniske problemer, at elevene savner noe håndfast, og distraksjoner på de digitale enhetene. Lærerne reflekterte også rundt egen kreativitet ved å være lærebokfri, arbeidsmengden uten lærebøker, og ansvarsfølelsen ved å velge fagstoff uten lærebøker. Deres erfaringer kan bidra til å belyse hva som trengs videre, og hva som kan forbedres.
Nøkkelord:Samfunnsfag, samfunnsfaglærere, lærebokfri, digitale læringsressurser, kvalitative intervju