Støttemateriell til begynneropplæringen i kunst og håndverk
Abstract
I denne masteroppgaven undersøkes lærernes behov og utfordringer i begynneropplæringen i kunst og håndverk. Intensjonen med vår masteroppgave er å rette søkelyset på kunst og håndverksfagets begynneropplæring og fagfeltets mangel på forskning tilknyttet de yngste elevene. Vi ønsket å finne måter å hjelpe lærerne på slik at de kan bedre elevenes undervisningstilbud. Siden det finnes svært lite forskning på kunst og håndverk på de laveste trinnene, har vi benyttet forskning fra barnehagefeltet og pedagogiske perspektiver på barnas utvikling og læring, både generelt og gjennom kunstneriske prosesser.
Dermed er masteroppgavens problemstilling: Hvilke egenskaper bør et støttemateriell ha for å møte lærernes behov og utfordringer i begynneropplæringen i kunst og håndverk?
Vårt datamateriale består av en anonym spørreundersøkelse. I tillegg har vi gjennomført to semistrukturerte intervjuer der alle deltakerne er lærere som har undervist i kunst og håndverk på 1. eller 2. trinn siden fagfornyelsen. Analysen viser et stort mangfold av utfordringer disse lærerne møter i både planlegging og gjennomføring av undervisningen. På bakgrunn av dette har vi identifisert syv egenskaper et støttemateriell bør ha:
1 - Strukturert og organisert innhold. 2 - Brukervennlig og enkel tilgang. 3 - Enkel og organisert lagring av ressurser man liker. 4 – Forankring i læreplanverket. 5 - Deling av fullstendige opplegg. 6 - Forum for erfaringsdeling. 7 - Pedagogisk og didaktisk forankring.
Denne masteroppgaven er et bidrag som setter ord på lærernes behov og utfordringer i kunst og håndverksfagets begynneropplæring. Vi håper oppgaven vil belyse behovet for mer forskningsmessig oppmerksomhet på fagfeltet samt en større anerkjennelse av hvor viktig kunst og håndverk er for de yngste. I tillegg håper vi at noen tar utfordringen om å utvikle et slikt støttemateriell.
NøkkelordKunst og håndverk, støttemateriell, behov og utfordringer, begynneropplæring, 1. og 2. trinn, kreativitet og helhetlig læring.