Kroppsøvingslæreres forståelse og arbeid med livsmestring
Abstract
Dette masterprosjektet undersøker hvordan grunnskolelærere forstår og arbeider med det tverrfaglige temaet livsmestring i kroppsøvingsfaget. Folkehelse og livsmestring er et tverrfaglig tema innført i læreplanen i 2020 for å utruste elever med verktøy for å håndtere personlige og praktiske utfordringer. Studien fokuserer på hvordan lærerne forstår livsmestring og hvordan de anvender det i undervisningen. Funnene blir diskutert i lys av relevant teori som Antonovskys salutogene perspektiv på helse, Banduras sosialkognitive teori og ulike definisjoner av livsmestring.
Gjennom semi-strukturerte intervjuer, finner studien at forståelsen av livsmestringsbegrepet varierer blant informantene, men inkluderer elementer fra både nasjonale og internasjonale definisjoner. Informantene legger vekt på sosiale ferdigheter, mestringsfølelse, selvtillit og håndtering av utfordringer, følelser, tanker og ulikheter som verktøy for livsmestring. Selv om begrepet livsmestring kan virke uklart for informantene, forsøker de å implementere det daglig i kroppsøvingsundervisningen.
Undervisningen i livsmestring møter imidlertid utfordringer. Det er vanskelig å vurdere fremgang, og det er vanskelig for elevene å merke forbedring underveis. Videre er det en utfordring å knytte det praktiske aspektet ved kroppsøving til det teoretiske i livsmestring. Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv, men funnene viser at informantene ikke mener det er tydelig kommunisert gjennom kompetansemål hva det vil si å «mestre eget liv». Det er også bekymring for at innføringen av livsmestring i skolen kan gi et større individuelt ansvar for å mestre egne liv, og potensielt introdusere og legitimere utfordrende følelser hos elevene.
Oppgaven konkluderer med at livsmestring er et komplekst fenomen som krever en variert tilnærming. Selv om begrepet er en relativt ny del av læreplanen, er det behov for mer forskning på feltet.
Nøkkelord: Kroppsøving, folkehelse og livsmestring, livsmestring, helse, salutogenese