Hvordan opplever lærere at verdisynet i matematikkfaget har endret seg, og hvordan opplever de at denne endringen kan forsterke/utjevne forskjeller basert på elevers sosioøkonomiske bakgrunn?
Abstract
Denne studien utforsker om et utvalg av lærere har opplevd en verdiendring i matematikkfaget, og hvordan denne eventuelle endringen har hatt en påvirkende kraft til å utjevne eller forsterke forskjeller mellom elever i matematikkundervisningen, basert på sosioøkonomisk bakgrunn. Sosioøkonomisk bakgrunn har vist seg å spille en rolle i elevers matematikkresultater, naturligvis finnes det unntak og dette trenger ikke å stå i sammenheng (Jensen, 2019). Oppgavens problemstilling er:
Hvordan opplever lærere at verdisynet i matematikkfaget har endret seg, og hvordan opplever de at denne endringen kan forsterke/utjevne forskjeller basert på elevers sosioøkonomiske bakgrunn?
Forskningen av oppgavens problemstilling foregår gjennom en kvalitativ studie, hvor vi tar i bruk et semistrukturert forskningsintervju, utført med fire matematikklærere. Intervjuene foregikk individuelt, hvor to var fysiske og to var digitale. Lærernes svar i intervjuene vil i oppgaven sammenlignes, diskuteres og ses opp mot teori og tidligere forskning på feltet. Dette vil bli vårt grunnlag for å besvare oppgavens problemstilling.
Gjennom analysen av lærernes intervjuer, ser vi blant annet et komplekst syn på matematikkfagets verdiendring. Fra bekymringen for et tap av tradisjonelt verdsatte ferdigheter, til en interesse for en dypere og mer relasjonell tilnærming og forståelse, kommer det fram et mangfold av perspektiver blant lærerne. Dette fører til et fokus på en balanse mellom den instrumentelle og den relasjonelle tilnærmingen i matematikkundervisningen. Dette bunner i å kunne tilby den beste matematikkundervisningen, som også har et fokus på å inkludere alle elever uansett sosioøkonomisk bakgrunn. Vi ser en gjennomgående uttrykkelse for behovet av å opprettholde grunnleggende ferdigheter, samtidig som noen ser verdien av å utvide horisontene til matematikkundervisningen. Samtidig ligger en spenning i å ivareta både tradisjonelle og moderne tilnærminger, samtidig som man tar hensyn til elevers ulike bakgrunner og behov.
Samtidig som vi undersøker lærernes holdninger knyttet til verdisynet i matematikkfaget, står et sosiopolitisk syn sentralt i oppgavens problemstilling; Her utforsker vi lærernes erfaringer og oppfatninger rundt forskjeller blant deres elever, basert på sosioøkonomisk bakgrunn. Vi ser i tidligere forskning at sosioøkonomiske faktorer og ulike oppvekstmiljøer, kan påvirke elevers tilnærming til faget og deres forutsetning for mestring (Lubienski, 2000). Lærerne har forskjellige erfaringer og oppfatninger knyttet til det sosioøkonomiske aspektet ved problemstillingen, hvor noen ikke kan uttale seg om dette i det hele tatt, mens noen har erfaringer hvor de kan se sammenhenger. Denne oppgaven setter lys på hvordan sosiale strukturer og samfunnets urettferdighet, også kan være en gjeldende problematikk i dagens matematikklasserom.