Tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial: Læreres perspektiver og tilnærminger
Abstract
Elever med stort læringspotensial innebærer elever med evner som fører til gode skoleprestasjoner (Børte et al., 2016, s. 13; Nissen et al., 2012, s. 13). I norsk skole skal opplæringen tilpasses for alle elever, noe som også gjelder denne elevgruppen (Utdanningsdirektoratet, 2023). I Norge er en oppfatning om at elever med stort læringspotensial er en gruppe som klarer seg uten støtte fra lærere (Smedsrud & Skogen, 2016, s. 21). Likevel viser forskning at disse elevene har behov for oppfølging for å utvikle sitt fulle læringspotensial. I flere tilfeller ser man at konsekvenser av manglende oppfølging og støtte kan føre til underytelse og frafall i skolen (Landis & Reschly, 2013, s. 243). For å gi elever den støtten de trenger, er det viktig å undersøke og forstå hvilke tilnærminger lærere bruker for å tilpasse opplæringen.
Hovedfokuset for denne oppgaven er å rette fokuset mot elever med stort læringspotensial. Oppgaven baseres på lærernes erfaringer, synspunkter og tilnærminger. Problemstillingen er: «Hvordan tilpasser lærere opplæringen for elever med stort læringspotensial for at de skal få tilfredsstillende utbytte av opplæringen?». For å besvare problemstillingen vil vi ta utgangspunkt i følgende forskningsspørsmål: 1) Hvordan forstår lærere betydningen av stort læringspotensial? 2) Hvilke utfordringer/muligheter opplever lærere i møte med tilpasset opplæring av elever med stort læringspotensial? 3) Hvilke tanker har lærere rundt konsekvenser dersom elever med stort læringspotensial ikke får utbytte av den ordinære opplæringen?
I denne oppgaven har vi intervjuet fem lærere/spesialpedagoger fra 1.-7. trinn. Alle informantene hadde tidligere vært kontaktlærer til, eller arbeidet nært med elever med stort læringspotensial, og hadde god erfaring med elevgruppen. Lærerne var fra fire ulike skoler, fra tre ulike kommuner på Østlandet. Dataene i oppgaven består av transkripsjoner fra intervjuene, og er blitt analysert med en tematisk analyse.
Lærerne i undersøkelsen bruker tilnærmingsmetoder som berikelse, akselerasjon og nivådeling for å tilpasse undervisningen for elever med stort læringspotensial. Likevel opplever de det som en utfordrende oppgave på grunn av mangel på ressurser og kunnskap som begrenser tilretteleggingen. Vi ser at lærerne har en tilnærmet lik forståelse om elever med stort læringspotensial, som ser ut til å ha blitt opparbeidet gjennom egen erfaring, samtidig som de erkjente et manglende fokus mot denne elevgruppen i skolen og lærerutdanningene. Konsekvensene av manglende utbytte av opplæringen inkluderer økt risiko for tap av motivasjon, underytelse og frafall i skolen blant disse elevene. Med denne oppgaven har vi vist at tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial er en utfordrende, men ikke umulig oppgave. Gjennom konkrete eksempler fra informantenes skolehverdag, har vi belyst gode tilpasningsmetoder som kan gi disse elevene utbytte innenfor den ordinære opplæringen.