Bokstaveksperten - skriving i 1. klasse ved bruk av digitale og analoge verktøy
Abstract
Dette produktet er laget for elever i 1. klasse, og skal være et verktøy for å arbeide medskriving. Produktet er laget slik at elevene skal skrive for hånd, men ved hjelp av lyd- ogbildestøtte, samt bruk av konkreter for å skape variasjon, og appellere tilbegynneropplæringseleven som har nytte av konkreter. Problemstillingen er
Hvordan kan et produkt for skriving i 1. klasse kombinere digitale og analoge verktøy?
I tillegg har jeg utviklet fire forskningsspørsmål for å avgjøre hva jeg skal se etter idatamaterialet, og videre hvordan dette kan hjelpe til med å besvare problemstillingen:
o Hvordan fungerer overgangene mellom de ulike elementene i produktet? o Hvordan fungerer elementene i produktet med tanke på det faglige formålet?o Når i prosessen benytter elevene seg av fonetisk støtte? o På hvilke måter motiverer produktet elevene til å skrive?
Jeg har utviklet en nettside som tar utgangspunkt i 24 av de mest frekvente bokstavene i detnorske språket. Disse bokstavene er sortert i tre ulike fargekategorier, og hver bokstav har sinegen side i nettressursen som presenterer ulike ord og setninger. Elevene kaster en av tremulige terninger som gir dem en bokstav. Da går de videre inn på bokstavsiden på nettsiden,og velger hvilke ord og/eller setninger de ønsker å jobbe med. Alle ord og setninger hartilhørende bilde og lydspor. Elevene bruker puslebrikkene til å pusle det ordet, eller setningende har valgt. Videre skriver elevene det inn i Bokstavekspertens eget hefte.
Produktet ble testet ut i to sykluser med til sammen 12 elever. Alle elevene hadde på egethodekamera med lydopptakfunksjon. Av disse 12 elevene, ble 8 elever intervjuet individuelt ietterkant. Noen viktige funn i datamaterialet var at overgangene mellom de ulike elementenei produktet var krevende, og at det var viktig at de fargekodede bokstavene ble tydelig nokformidlet. Datamaterialet indikerte likevel også at produktet skapte engasjement ogmotivasjon hos elevene.
Nøkkelord: Skriving, 1. klasse, digitale hjelpemidler, konkreter, multimodalitet, analog