Lek og språkvansker: en studie av kommunikasjonsaspektet i lek hos barn med språkvansker
Description
Full text not available
Abstract
I denne masteroppgaven har jeg valgt å fokusere på lek og språkvansker (språkvansken Developmental language disorder, DLD) på grunn av min interesse i dette fagområdet. Jeg mener det er begrenset informasjon om hvordan en lærer kan bruke lek i småskolen som en metode for å inkludere barn med DLD. Av den grunn har jeg ønsket å studere dette feltet ytterligere. Problemstillingen jeg har valgt er Hvordan kan lek brukes som en metode for å inkludere elever med språkvansker på grunnskolen? Denne problemstillingen er valgt ut etter mine erfaringer, og interesse å ha møtt på språkvansker og lek på barnehagepraksis.
Metoden som er blitt brukt i denne masteroppgaven er litteraturstudie. En omfattende systematisk gjennomgang av forskning som er tidligere utført på et eksakt tema eller fagfelt med fokus på oppgavens vurderingskriter, altså omfang. Jeg har brukt Mats Persson sin modell 6S for å finne litteratur enklere. Jeg har brukt studier som er blitt valgt ut etter mine kriterier og er fagfellevurderte. Jeg har søkt i ulike databaser for å finne frem til de ulike forskningsartiklene som er spesifikt for temaet barn med DLD og lek.
Hovedfunnene jeg kom frem til var at lek kan brukes som en metode for å inkludere elever med språkvansker. Barn kommuniserer uavhengig situasjon og vil leke bedre når de er sikre i en ferdighet som gir en følelse av inkludering. Motivasjonen til barn blir utviklet, og det viser resultater. Det finnes flere ulike strategier som en lærer kan ta i bruk som er veiledet lek og lekbasert læring for utvikling av barns leke- og språkferdigheter. Strategiene er blant annet å følge barnets ledelse, selvsnakk og parallellsnakk, omarbeiding av setninger og forenkling av setninger som er rettet mot barnet.