Vurdering for læring i norskfaget: En casestudie av elevers bruk og opplevelse av tilbakemeldinger i et prosessorientert skriveforløp
Abstract
Tilbakemeldinger kan ha stor påvirkningskraft på elevenes skrivekompetanse, med en forutsetning om at responsen oppfyller kravene for en god tilbakemelding og i tillegg må responsen bli tatt i bruk for at den skal bidra til læring. Forskning viser imidlertid utfordringer knyttet til å få elevene til å bruke tilbakemeldingen aktivt, og det kan se ut til at lærerens tilrettelegging er avgjørende for om elevene bruker tilbakemeldingen eller ikke. Gjennom en casestudie av en novelleoppgave på 8.trinn har jeg undersøkt problemstillingen: «Hvordan bruker og opplever elevene tilbakemeldinger fra læreren gjennom et prosessorientert skriveforløp?». Oppgavens problemstilling besvares gjennom to forskningsspørsmål:1. Hvordan tilrettelegger læreren for aktiv bruk av tilbakemeldingene? 2. Hvordan bruker og opplever elevene tilbakemeldingene?
Dokumentanalysen er studiens primærdata og består av fem elevtekster før- og etter revisjon og tilhørende tilbakemelding fra læreren. Studiens sekundærdata er observasjon av undervisningsøkten hvor elevene mottok responsen, og individuelle intervjuer med de fem elevene etter ferdigstillelse av novellen. Analyseresultatet oppsummeres i tre hovedfunn. Det første funnet viser at læreren i hovedsak gir tilbakemeldinger som er i tråd med VfL-prinsippene og tilrettelegger for aktiv bruk av tilbakemeldinger i undervisningen. Tilbakemeldingen ble imidlertid gitt som en oppsummerende respons, noe som kan ha påvirket elevenes revisjoner. Det andre funnet er at elevenes revisjoner i hovedsak består av tilføyelse av tekst. Flere av elevene trekker fram lærerens kommentar om å skildre mer som spesielt nyttig, og tilføyelse av tekst kan forstås som et svar på responsen. Det tredje funnet er at det forekommer få revisjoner av ortografiske feil. Selv om læreren ga tips for å avdekke og utbedre problemet, kan implikasjoner for videre praksis være å gi elevene flere eller andre verktøy som bidrar til at de kan løse denne utfordringen på egenhånd. Resultatet peker imidlertid i retning av at lærerens tilbakemelding og tilrettelegging for bruken av responsen, bidrar til at elevene bruker den aktivt.