Demokrati og medborgerskap i Barnas valg En idéanalyse av demokratiperspektiver og medborgerskapsidealer
Abstract
Denne masteroppgaven utforsker demokrati- og medborgerskapsopplæring. Den utforsker hvilke demokratiperspektiver og medborgerskapsidealer som kommer frem i en nettressurs knyttet til Barnas valg, et pedagogisk initiativ utviklet av Redd Barna. Oppgavens teoretiske rammeverk baserer seg på medborgerskapsidealer slik de er definert av Sætra og Stray (2019), samt fem sentrale demokratiperspektiver. Supplert med litteratur som diskuterer ulike synspunkter og pedagogiske tilnærminger på feltet, tar masteroppgaven også for seg hva de ulike idealene og perspektivene kan tilføre undervisningen.
Problemstillingen som undersøkes er: Hvilke medborgerskapsidealer og demokratiperspektiver er fremtredende i tekstene i nettressursen til Barnas valg? Dette undersøkes gjennom en idéanalyse, med utgangspunkt i de definerte idealtypene fra den teoretiske rammen. Det empiriske materialet består av tekstene i nettressursen til Barnas valg, og et ekspertintervju med en av skaperne av den.
Analysen er delt i tre hoveddeler: Det innledes med en gjennomgang av ekspertintervjuet, etterfulgt av en analyse av demokratiperspektivene og medborgerskapsidealene. Deretter gis en sammenstilling av funnene fra de tre delene. Intervjuet avdekker at Redd Barna baserer sin tilnærming til Barnas valg på Barnekonvensjonen artikkel 12, med vekt på å formidle rettighetsforståelse til elever. Analysen av tekstene finner at liberale og republikanske perspektiver, sammen med det politisk informerte og sosialt intelligente medborgerskapet, er mest fremtredende. Det legges vekt på at elever bør utrustes med tilstrekkelig kunnskap for å kunne foreta informerte valg. Den systemkritiske og radikale tilnærmingen er i liten grad representert i datamaterialet. Oppgaven avsluttes med en diskusjon av funnene og deres implikasjoner, hvor det pekes på at tekstene tenderer mot å være konsensusorientere snarere enn konfliktorienterte.