"Men han har jo kjole!" En kvalitativ studie om kritisk mangfoldskompetanse i skolen
Abstract
I Overordnet del av læreplanen understrekes viktigheten av å anerkjenne mangfold som en ressurs for å utvikle et inkluderende og inspirerende læringsmiljø. I 2023 kom Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023-2026), som sier at vi ennå ikke har oppnådd målet om et fritt, inkluderende og trygt samfunn for alle, og at mange mennesker som identifiserer seg som skeiv fremdeles opplever lav livskvalitet og vanskelige levekår.
Denne studien har som mål å undersøke hvordan lærere kan skape et inkluderende læringsmiljø som tar hensyn til ulike kjønnsidentiteter og -utrykk, og som fremmer respekt og empati for alt menneskelig mangfold. Problemstillingen masteroppgaven tar for seg er: På hvilke måter kan lærere integrere kjønnsperspektiv for å fremme mangfoldskompetanse i skolen?
Det har blitt gjennomført kvalitative forskningsintervjuer og klasseromsobservasjoner med et utvalg på tre lærere i en 1-7 skole på Østlandet. Gjennom tematisk analyse ble det skapt innsikt i ulike perspektiver på mangfold, utfordringer knyttet til undervisning om mangfold og lærernes ønske om å utvikle kunnskap om mangfold og undervisningsmetoder.
Å undervise om mangfold, særlig knyttet til kjønn og seksualitet, viser seg å være utfordrende for mange lærere, da disse temaene vekker ulike følelser hos både lærere og elever. I denne studien undersøker jeg hvordan man ved bruk av kritiske tilnærminger som interseksjonalitet, normkritisk pedagogikk og ubehagets pedagogikk kan integrere ulike perspektiver på kjønn i undervisningen, med sikte på å fremme og ivareta det mangfoldet som eksisterer i klasserommet og i skolen som helhet.