Storyline og barns muntlige- og skriftlige ferdigheter
Abstract
I overordnet del står det at lek er nødvendig for de yngste barna, for utforskning og trivsel, men også i selve opplæringen som en helhet da lek gir muligheter til meningsfylt læring og kreativitet (Utdanningsdirektoratet, 2022b). Formålet med masteroppgaven har derfor vært å forske på hvordan den lekene tilnærmingen storyline, kan bidra til å styrke barns muntlige- og skriftlige ferdigheter.
Studiens funn kommer fram gjennom en tematisk analyse, som viser at lærerne har gode begrunnelser for hvorfor de velger å bruke storyline fremfor en mer tradisjonell undervisning. De velger det fordi det er mer tverrfaglig, og fordi det er en lettere måte å integrere ulike kompetansemål sammen på, fremfor å gjennomføre dem i hvert sitt fag. De velger det også fordi det er mer motiverende og engasjerende for elevene, og det er lettere å legge til rette for at alle elevene får oppleve mestringsfølelse ved at de kan bidra på sitt nivå.
I en storyline er det ulike kjennetegn slik som nøkkelspørsmål og hendelser som elevene må forholde seg til, og det er her de får muligheten til å ta i bruk muntlighet og skriving. De må forklare og fortelle, og de må argumentere og bli enige. De må lytte til hverandre, hjelpe hverandre og samarbeide. Funnene viser at lærerne ikke har så stort fokus på rettskriving, men heller et fokus på funksjonelle skriveoppgaver og skriveglede.
Funnene viser likevel at en stor utfordring med å bruke storyline i skolen, er samarbeid med kollegaer som ikke deler eller har den samme interessen for storyline som en selv har. Lærerne føler seg ofte alene når de gjennomfører en storyline, noe som gjør at motivasjonen deres forsvinner og det blir ikke gjennomført like ofte som de skulle ønske.