Skole-hjem samarbeid som forebyggende faktor mot ufrivillig skolefravær: en kvalitativ studie av ulike aktører i skolen sine erfaringer
Abstract
Ufrivillig skolefravær er en kompleks og økende vanske som kan føre med seg store konsekvenser for barnas læring og utvikling. Skole og hjem er sammen ansvarlige for å fremme elevenes helse og trivsel. Hensikten med studien har dermed vært å se på hvordan skole og hjem sammen kan bidra til å forebygge mot ufrivillig skolefravær. Studiens problemstillingen er: Hvordan kan skolen i samarbeid med hjemmet forebygge ufrivillig skolefravær?
Oppgaven tar for seg hva teori og tidligere forskning sier om ulike typer fravær gjennom å presentere vanlige kjennetegn, risikofaktorer og årsaker bak ufrivillig skolefravær. Rammene for skole-hjem samarbeidet er også avgrenset og knyttet opp mot Epsteins teorier om «overlapping spheres of influence» og «the framework of six types of involvement».
Studiens datamateriale er innhentet via fire kvalitative, semistrukturerte intervju med ulike aktører på skoler. Videre har funnene blitt analysert ved bruk av tematisk analyse for å få fram mønster og sammenhenger som kategoriseres i felles tema og undertema. Temaene ligger så til grunne for studiens diskusjon, hvor studiens funn drøftes opp mot relevant teori og tidligere forskning.
Funnene viser til at et godt skole-hjem samarbeid i seg selv er avgjørende for det forebyggende arbeidet. Viktigheten av gode relasjoner som fremmer tillit, trygghet og god dialog er godt argumentert for i datamaterialet. Gode relasjoner og informasjonsflyt menes å være underliggende faktorer som må være til stede for å få til det forebyggende arbeidet. Gjennom gode rutiner for fraværsregistrering og kartlegging av elevens stemme kan skole og hjem få et større innblikk i årsakene bak fraværet, som videre kan bidra til mer individuelle og målrettede tiltak. Det påpekes at skole og hjem tjener på å være åpne og ærlige med tanke på ansvar og forventninger, slik at de sammen kan fremme like holdninger og forventninger ovenfor barna.
Selv om skole-hjem samarbeidet er viktig for det forebyggende arbeidet viser også studien til at arbeidet ikke kan begrenses til bare samarbeid mellom skole og hjem. Det er også av betydning å benytte seg av eksterne ressurser som for eksempel PPT, BUP, barnevernet, helsesykepleier, trenere eller andre voksne som er involverte i barnas fritidsaktiviteter. Disse ressursene kan hjelpe skole og hjem med å tilegne seg nok kompetanse på området, eller bistå som støttespillere i vanskelige situasjoner både på hjemmebane og i skolen.