Responsens påvirkningskraft. En analyse av to bildebøker om trans- og ikke-kjønnsnormative barn.
Abstract
Denne masteroppgaven er en studie av bildebøkene Ollianna (2020), skrevet av Gro Dahle og illustrert av Kaia Dahle Nyhus, og Julian er en havfrue (2020) skrevet og illustrert av Jessica Love og oversatt til norsk av Eivind Sudmann Larssen. Ved bruk av bildebokanalyse med nærlesning som metode, har jeg undersøkt problemstillingen: «Hvordan blir andre karakterers respons på trans- og ikke-kjønnsnormative barn fremstilt i bildebøkene Ollianna og Julian er en havfrue, og hvordan påvirker denne responsen barnet i bildebøkene?».
Problemstillingen er todelt, hvor jeg ser på andre karakterers respons og barnekarakterens reaksjon på responsen. For å finne ut hvilke responser som viser seg i bildebøkene, har jeg delt respons inn i fire kategorier: null aksept, lite aksept, delvis aksept og full aksept. I analysen av Ollianna forekommer alle kategoriene av respons, mens i analysen av Julian er en havfrue forekommer kun responsene lite aksept og full aksept. Disse responsene viser seg å ha stor effekt på barna og skaper reaksjoner av redsel, skam, glede og selvaksept. Respons og reaksjon kommer til uttrykk gjennom fargebruk, kroppsspråk, ansiktsuttrykk, posisjon, perspektiv, bildeutsnitt, handlinger og verbaltekst. Bildebøkenes fremstilling av respons og reaksjon belyser den psykiske påkjenningen et barn blir utsatt for når det ikke aksepteres på bakgrunn av brudd på heteronormen.
I tillegg til å utfordre den heteronormative forståelsen av kjønn, kan bildebøkene lære leseren om kjønnsvariasjoner, samt gjøre oss klare over responsens påvirkningskraft. Litteraturen kan brukes som vindu til andre livsverdener, hvor vi kan møte situasjoner vi ikke har erfaring med, samt få innsikt i andres tanker og følelser, som bidrar i utviklingen av empati. Jeg ser derfor også viktigheten av å introdusere bøker som Ollianna og Julian er en havfrue i klasserommet, for å utvikle forståelse og aksept, samt bidra til å motvirke marginalisering og trakassering og skape et inkluderende samfunn.
Emneord: bildebokanalyse, transbarn, ikke-kjønnsnormative barn, respons, reaksjon