Religiøs praksis blant unge muslimer i skolen
Abstract
I denne masteroppgaven har jeg tatt for meg religionsutøvelse blant unge muslimer i Oslo med fokus på deres opplevelser i skolesammenheng. Materialet består av feltarbeid gjort på en videregående skole i Oslo med muslimer som en majoritet. Intervjupersonene var unge muslimer som var 18 år gamle, og gikk siste året på videregående skole. Deres erfaringer og opplevelser av religionsutøvelse er hovedfokuset for denne masteroppgaven.
Intervjupersonene får frem hvilken rolle religion spiller i hverdagen deres på skolen og illustrerer et mangfoldig bilde av behovene deres. Intervjupersonene som blir presentert får frem ulike aspekter av hvilke religiøse handlinger som de legger vekt på. Gjennomgående blir bønn, faste, hijab og bekledning og halal-mat nevnt som viktige religiøse handlinger som blir gjennomført på skolen. Det var ulike opplevelser av å praktisere disse rituelle handlingene på skolen. I noen kontekster følte intervjupersonene seg trygge i sin praksis ved at medelever og lærere viste positive og forståelsesfulle holdninger. Andre ganger følte de på motstand i form av negative kommentarer og holdninger til deres religiøse praksis. Miljøet på skolen var med på å bygge opplevelsene, og var en stor faktor til utøvelse av religion. Samtidig som lærerne hadde en fremtredende rolle i få elevene til å føle seg verdsatt og forstått. Med utgangspunkt i dette ble deres identitet påvirket og utviklet.
Deres erfaringer fra skolen kan ikke anses isolert fra opplevelsen av å være en ung muslim som går på videregående skole, og prøver å finne sin plass i det sosiale samspillet. Dermed er det bemerkelsesverdig å se hvilken rolle religiøs praksis har på deres opplevelser av å være muslim. Dette knyttes opp mot teorier om sosial kontroll, identitet, fordommer og individualisering.
Nøkkelord: Religionsutøvelse, religiøs praksis, fordommer, sosial kontroll, identitet, sosialisering og hverdagsreligiøsitet