Inn i bildeboka og rammeleken med norsk som andrespråk - En kvalitativ studie på 1.trinn
Abstract
I begynneropplæringen for elever med norsk som andrespråk er det mulig å benytte høytlesing, litterær samtale og rammelek som metoder for å legge til rette for samtaler og språklig støtte. Formålet med denne studien er å undersøke hvordan lærere på 1.trinn kan inkludere andrespråkselever i høytlesing, litterære samtaler og rammelek. Målet er å se på hvordan lærerne tilpasser språket for å støtte andrespråkselevers forståelse i samtaler og lek.
Et kvalitativt forskningsdesign gjorde det mulig å undersøke dette ved bruk av pedagogisk designforskning, hvor jeg brukte observasjon og intervju for innsamling av data. Datamaterialet består dermed av feltnotater fra observasjonene i høytlesing, litterær samtale og rammelek, og transkripsjon av lydopptak fra intervjuene om lærernes refleksjoner. Totalt ble tre klasserom observert. Observasjonene ble brukt til å se hvilke strategier lærere bruker for å inkludere andrespråkselever.
Gjennom analysen av datamaterialet ble det tydelig at lærerne brukte strategier som muntlige forklaringer, spørsmålsstilling, visuell støtte, repetering, ros og ordforklaringer for å inkludere andrespråkselever i de ulike aktivitetene. I tillegg fungerte medelevene som støtte. Refleksjoner fra lærerne viser det det finnes gode muligheter for kommunikasjon, samarbeid, ordforklaringer og motivasjon ved å bruke bildebok som utgangspunkt for høytlesing, litterær samtale og rammelek.