En undersøkelse av elevers hoderegningsstrategier, tallfakta og tallforståelse i addisjon på 2. trinn.
Description
Full text not available
Abstract
Sammendrag
Denne masteroppgaven undersøker hvilke hoderegningsstrategier, tallfakta og tallforståelse et utvalg elever på 2. trinn bruker når de løser fem ulike addisjonsoppgaver. Strategiene er delt inn i fem kategorier og jeg presenterer begrepene tallfakta og tallforståelse, og hva dette innebærer. Hvilke strategier elevene bruker og hvordan de løser hoderegningsoppgaver henger sammen med deres tallforståelse og hva de kjenner til av tallfakta, derfor er de sett på sammen. Læreplanen legger også vekt på at hoderegning er en ferdighet man skal arbeide med fra 2. trinn og elevene skal tidlig utvikle tallforståelse og varierte strategier.
Jeg har sett nærmere på hvordan et utvalg elever på 2. trinn regner addisjonsoppgaver i hodet. Jeg intervjuet 23 elever hvor de har fått ulike oppgaver de skulle regne ut. Etter utregning har de beskrevet med egne ord hvordan de kom frem til svaret. I elevenes besvarelse har jeg lagt vekt på hvilken strategi de bruker, om de bruker tallfakta og om de viser tallforståelse. Resultatene har blitt analysert oppgave for oppgave hvor jeg presenterer utregningene og strategiene i en tabell. I tillegg beskriver jeg metodene, viser til elevenes tallfakta og tallforståelse.
Resultatene viser at det er variasjon i elevenes strategier og at de bruker fire av fem metoder som blir beskrevet. Ved enkelte oppgaver er det flere elever som bruker samme metode, mens ved andre oppgaver er det større variasjon. Elevene som bruker fleksible strategier, er også de elevene som bruker tallfakta og viser tallforståelse. Jeg diskuterer resultatene til elevene opp mot presentert teori og viser til at mange i dette utvalget har de ferdighetene og den kunnskapen som trengs ved hoderegning. I tillegg vil jeg forklare hvorfor denne undersøkelsen kan bidra til forbedring i undervisningen av hoderegning på 2. trinn.