KRLE og sosialisering
Abstract
KRLE er trolig det mest omdiskuterte faget i skolen. Diskusjonene dreier seg omkring fagetspåvirkning på barnet og til dels også om at faget oppleves som lite relevant for en del elever iskolen. I denne oppgaven ser jeg derfor nærmere på hvordan sosialisering kan ses i sammenhengmed faget og hvordan begrepet kan brukes for å bedre forstå posisjonen til faget, men også som enmulig måte revitalisere det.
Oppgaven inkluderer en gjennomgang, analyse og drøfting av kjennelsen fra den europeiskemenneskerettighetsdomstolen, opplæringsloven, overordnet del og læreplanen i KRLE. I tillegg tildisse styringsdokumentene inkluderes også fire artikler fra fagmiljøet tilknyttet til KRLE. Dissegjennomgås, analyseres og drøftes på samme måte som styringsdokumentene, men naturligvis iforhold til andre punkter. Videre så består oppgaven av en innledning som i tillegg til å presentereproblemstilling og forskningsspørsmål også redegjør for fenomenet sosialisering i forhold tilskolen. I metodedelen beskrives fremgangsmåten for denne litteraturgjennomgangen, slik atforskningen er etterprøvbar. Deretter presenteres det detaljerte sammenfatninger av artiklene ogdokumentene som er inkludert, med særlig fokus på detaljer tilknyttet KRLE og sosialisering. Ianalysedelen presenteres en rekke tabeller der tolkninger av synspunkt og forståelse i dokumenteneog artiklene kategoriseres. Drøftingene vil basere seg på denne analysen i forsøk på å besvareforskningsspørsmål tilknyttet problemstillingen. Til sist kommer en konklusjon som vil forsøke åsamle alle trådene, besvare problemstillingen og vise til evt. mangler ved nåværende forskning.
Ved å se nærmere på KRLE og sosialisering håpes det at læreren vil kunne bli tryggere iundervisningen, ved å se på hva som kreves og hvilke muligheter som finnes.