Kunne alle lærere hatt bruk for en «same i skapet»? -En kvalitativ undersøkelse av hva lærere vektlegger i undervisning om samiske temaer på mellomtrinnet.
Description
Full text not available
Abstract
Formålet med denne oppgaven er å undersøke hva lærere vektlegger i undervisning av samiske temaer på mellomtrinnet, med utgangspunkt i samenes kultur, historie og rettigheter.Jeg har også undersøkt hvordan lærere opplever å undervise om det samiske, knyttet til endrede målsetninger i læreplanen og eventuelle utfordringer tematikken kan by på. Problemstillingen jeg undersøker i denne oppgaven er:
«Hva vektlegger lærere i undervisning om samenes kultur, historie og rettigheter på mellomtrinnet?»
I den nye læreplanen, LK20, gjøres det endringer hvor samiske temaer får en betraktelig større plass enn tidligere. Sannhets-og forsoningskommisjonen utga nylig en omfattende rapport til stortinget, der urett mot samer og øvrige, nasjonale minoriteter ble gjort rede for. I rapporten er skolen tenkt som en sentral aktør i tilretteleggelsen for økt kunnskap og formidling av tematikken i det norske samfunnet. Det foreligger foreløpig lite forskning påhva lærere vektlegger i undervisning om samene, hvilke perspektiver som løftes frem og lærernes hensikt med samisk undervisning.
Den politiske utviklingen tilsier at samiske temaer skal ha en økt plass i skolehverdagen, mens undersøkelser over hva som faktisk foregår i klasserommet er et manglende felt. I denne masteroppgaven har jeg ved bruk av kvalitative intervjuer forsøkt å besvare oppgavens problemstilling. Undersøkelsen tar utgangspunkt i 5 læreres erfaringer og opplevelser, som viser en «todelt» forståelse for hvor aktuell de opplever den samiske tematikkens potensiale. Tre av lærerne underviser hovedsakelig om den samiske tematikken i forbindelse medsamefolkets dag, som en «grunnleggende presentasjon» av samisk kultur og fornorskingspolitikken. To av lærerne opplever på den andre siden tematikken svært aktuell, hvor de løfter frem flere perspektiver av den samiske kulturen og historien, hvor den samiske tematikken står sentralt over en lengre tidsperiode. Selv om informantene uttrykker at det i stor grad er den tradisjonelle, nordsamiske kulturen som blir fremstilt i undervisningen, uttrykker samtlige også et ønske om å skape en «realistisk» innblikk i hva det vil si å være samisk i dag.