Representasjon av islam i læreboka Store Spørsmål 8-10
Description
Full text not available
Abstract
I denne masteroppgaven har fokuset vært rettet mot å se hvordan noen lærere og lærerstudenter oppfatter kapittelet om islam i læreboka Store Spørsmål 8-10 (Hove, et al., 2020). Det har blitt gjennomført individuelle kvalitative semistrukturerte intervjuer med to lærerstudenter og to lærere som underviser i KRLE-faget. Bakgrunnen for tematikken til avhandlingen stammer fra at læreboka fremdeles er ganske aktuell som læringsverktøy i undervisningen. Samtidig som at islam er en religion av betydelig dagsaktuell relevans.
Oppgavens hovedfunn viser en manglende representasjon av muslimer i læreboka. Intervjupersonene opplever at hverdagsreligionen til muslimer ikke kommer tydelig frem. Vi ser at majoritetens perspektiver dominerer i innholdet i læreboka. Analysen viser til en ensidig fremstilling av religionen. Samtidig ser vi også at det individuelle perspektivet av muslimer er underrepresentert. Funnet viser at intervjupersonene er mer opptatt av den levde religionen til muslimer, enn hvordan trostradisjoner oppfattes i ulike retninger. Dette tyder på at læreboka kan forsterke stereotypier og fordommer i islam, som kan bidra til å generalisere muslimer. Eksemplene som informantene reagerer på er bildene i forbindelse med flyktningkrisen, Ashura-høytiden og jenter med hijab og jilbab. Dette kan påvirke andregjøringen av muslimer ved at religionen fremstilles på en måte som oppleves fremmedgjørende. Andre funn tyder på at det ikke er god sammenheng mellom bilde og den verbale teksten. Medialiseringen av islam i læreboka er med på å forsterke konsekvensene som er nevnt. På bakgrunn av dette kan islam fremstilles som en motpol til det norske, der skillene mellom «oss» og «dem» blir markante. I tråd med kjerneelementet «å kunne ta andres perspektiv» (Utdanningsdirektoratet, 2019) kan læreboka forlenge kapittelet på 27 sider til å fremme forståelse og kunnskap lokalt, nasjonalt og globalt og på individ-, gruppe og tradisjonsnivå.
Nøkkelord: hverdagsreligion, religiøs praksis, indre mangfold, stereotypier, generaliseringer, andregjøring og representasjon