«Relasjon, relasjon, relasjon»: En kvalitativ studie av hvordan lærere inkluderer elever som strever med utagerende atferd i klasserommet.
Abstract
Lærere møter stadig elever som utfordrer, til ulike tider og av ulike årsaker. Mange forbinder de utfordrende elevene med utagerende elever, fordi det er disse elevene som forstyrrer og hindrer undervisning, skaper bråk og uro, og i tillegg fremstår de ofte som truende og konfliktskapende. Elever som strever med utagerende atferd, kan ofte oppleve at de er mislikt og utstøtt fra fellesskapet fordi de ofte blir kritisert, korrigert, belært, avvist, oversett eller overhørt. De utagerende elevene er også blant de mest ensomme barna i skolen, og har derfor et behov for å bli sett, hørt, og føle på tilhørighet.
Studien baserer seg på Haug (2020) sine fire utfordringer som han hevder at lærere kan støte på i arbeidet med inkludering i skolen; felleskap, medvirkning, deltakelse og utbytte. Målet med denne oppgaven er å undersøke hvordan lærere arbeider for å inkludere elever som strever med utagerende atferd i klasserommet. Problemstillingen for oppgaven er: «Hvordan arbeider en grunnskolelærer for inkludering av elever som strever med utagerende atferd inne i klasserommet?».
For å besvare problemstillingen for denne oppgaven, benyttet jeg en kvalitativ metode hvor det ble gjennomført semistrukturerte intervjuer. Utvalget består av tre lærere som arbeider på småtrinnet på Østlandet. Datamaterialet fra intervjuene ble analysert ved bruk av tematisk analyse (Braun & Clarke, 2006). Funnene viser at hvilken lærer som møter elevene er av stor betydning for hvordan lærere legger til rette for inkludering av utagerende elever i klasserommet. Tittelen for oppgaven baserer seg på en uttalelse fra en av informantene, og gjenspeiler essensen av oppgaven. Gjennomgående i oppgaven fremheves viktigheten av å utvikle trygge og gode relasjoner mellom elevene og læreren, og er fundamentalt for å skape et inkluderende læringsmiljø for alle. I tillegg er det sentralt å betrakte mangfoldet som en ressurs, og arbeide for et åpent klasserom preget av aksept og anerkjennelse. Informantene i studien utrykte utfordringer knyttet til å balansere hensynet til enkeltelevers behov opp mot hensynet til fellesskapet. Slike utfordringer er en daglig realitet for lærere og utgjør en stor del av læreres profesjonelle hverdag.