Lek i matematikk - En analyse av to lærerveiledninger for 1.trinn
Abstract
Målet med denne masteroppgaven har vært å undersøke lekens fremtredelse i matematiske lærerveiledninger for 1.trinn. Studien utforsker problemstillingen På hvilken måte legger lærerveiledninger i matematikk for 1.trinn opp til lek og oppfordrer aktivitetene til å utvikle matematisk kompetanse?.
Det har blitt brukt en teoridrevet innholdsanalyse av to utvalgte læreverk, Cappelen Damms Matematikk og Aschehougs Matemagisk, sine lærerveiledninger. Analysen har vært todelt. Den første delen av analysen undersøkte tilstedeværelse av ulike kjennetegn ved de lekpregete aktivitetene. Det ble utviklet et eget rammeverk basert på teori om lek for å identifisere disse aktivitetene i lærerveiledningene. Deretter ble de lekpregete aktivitetene kategorisert som enten lekende matematikk eller matematisert lek, etter van Oers (1996) sin inndeling. Den andre delen av analysen gikk i dybden på utvalgte aktiviteter og så etter deres potensial for å utvikle matematisk kompetanse, med Kilpatrick et al. (2001b) sin trådmodell som rammeverk.
Funnene fra denne studien viser at lærerveiledningene legger opp til lekpregete aktiviteter og at de fleste av aktivitetene innebærer spenning, sosial interaksjon og regler. Derimot fremmer de færreste aktivitetene fantasi eller forestillingsevne. Dessuten kategoriseres de fleste aktivitetene som lekende matematikk. Det diskuteres at flere aktiviteter har muligheten til å gjennomføres som matematisert lek, til tross for at aktivitetsbeskrivelsen passer under lekende matematikk. Hvis dette potensialet skal tas i bruk er det vesentlig at læreren ikke ser på lærerveiledningen som en instruks, men heller som et hjelpemiddel.
Videre har det vist seg at lek kan bidra til å utvikle matematisk kompetanse. Funnene gir ikke grunnlag for generalisering, fordi det har blitt gjort en analyse av to lærerveiledninger, samt noen utvalgte aktiviteter for å undersøke matematisk kompetanse. Studien gir heller et bilde av lekens tilstedeværelse i lærerveiledninger. I tillegg til å peke på at lekpregete aktiviteter kan støtte utviklingen av matematisk kompetanse, avhengig av lærerens implementering.
Nøkkelord: lek, matematikk, førsteklasse, lærerveiledninger og matematisk kompetanse