Hvordan lærere ivaretar elever med atferdsvansker
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan lærerne forstår og arbeider med elever som har atferdsvansker. Det undersøkes hvilke tiltak som iverksettes og hvilken støtte lærene trenger i arbeidet. Masteroppgavens problemstilling er:«Hvordan ivaretar lærere elever med atferdsvansker i klassen?».Formålet med forskningen var å få en mer helhetlig forståelse og kunnskap om atferdsvansker, og hvordan de sosiale systemene rundt barnet kan påvirke atferden negativt og positivt.
Oppgaven har en gjennomgang av tidligere forskning knyttet til atferdsvansker og tiltak i innledningen, samt styringsdokumenter. Deretter presenteres teori basert på et systemteoretisk perspektiv. Teorigrunnlaget inneholder Bronfenbrenners utviklingsøkologiske modell, Pattersons sosial-interaksjonsteori og Banduras sosial-kognitiv teori. Forskningsmetodens vitenskapsteoretiske utgangspunkt baserer seg på et fenomenologisk perspektiv, hvor målet er å innhente lærernes virkelighetsoppfatning. Gjennom fire kvalitative forskningsintervju ble lærernes synspunkter og erfaringer utforsket. Tematisk analyse ble brukt som metode for å kode og tolke innsamlet data.
Funnene viser at lærerne har en felles forståelse av at atferdsvansker er et resultat av individuelle- og miljømessige faktorer. To miljømessige faktorer som utmerker seg i funnene er ulik forventningene til grenser fra hjem og skole, og elevens lave tro på mestring. Resultatene viser at lærerne ivaretar elevene med atferdsvansker gjennom å iverksette tiltak rettet mot relasjonsbygging, mestringsopplevelser og et positivt hjem-skole samarbeid.
Nøkkelord: atferdsvansker, relasjon, mestringsopplevelser, forsterkningsfelle, struktur