STL+ og overgangen fra barnehage til skole
Description
Full text not available
Abstract
Formålet med studien er å undersøke læreres tanker og erfaringer knyttet til STL+ metoden (skrive seg til lesing med lydstøtte). For å finne mer ut av dette tar jeg utgangspunkt i følgende problemstilling:
Hvilke tanker og erfaringer har lærere om STL+ som metode?
Studien retter blikket mot overgangen fra barnehage til skole og ser på hvordan STL+ påvirker lese- og skriveopplæringen for barna som begynner i førsteklasse. Hvilke behov har barna som skolen tar imot første skoledag, og på hvilken måte lærer de best? I tillegg til problemstillingen, har jeg følgende forskningsspørsmål jeg ønsker å besvare:
- På hvilken måte kan lærere tilpasse opplæringen og motivere elevene i den første lese- og skriveopplæringen?- På hvilken måte kan den første lese- og skriveopplæringen gjøre overgangen fra barnehage til skole enklere?
Studien baserer seg på en kvalitativ forskningsmetode der jeg har intervjuet fire lærere som har erfaringer med STL+ metoden. I etterkant av intervjuene har dataene blitt transkribert og brukt som grunnlag i analysen og drøftingen. Datamaterialet har blitt delt inn i følgende kategorier: STL+ som metode, den første lese- og skriveopplæringen, overgang fra barnehage til skole, tilpasset opplæring og motivasjon.
Studien viser at informantene er positivt innstilt til STL+ og trekker frem muligheten til å tilpasse undervisningen som en av styrkene til metoden. Dette viser seg å være en viktig faktor for å kunne ta imot elevene på en god måte i førsteklasse. Metoden åpner også opp for en leken tilnærming, som møter barnas behov. Informantene er opptatt av at elevene skal få et godt møte med skolen og gi dem gode erfaringer med lese- og skriveopplæringen, der de opplever leseglede og at motivasjonen de har med seg fra barnehagen til skolen opprettholdes.