Superplanten - i søken etter plantebevissthet Et utforskende undervisningsopplegg på Naturhistorisk museum
Abstract
I denne entreprenørielle masteroppgaven er det utviklet et undervisningsopplegg i samarbeid med, og etter ønske fra Naturhistorisk museum på Tøyen. Undervisningsopplegget er beregnet for elever på mellomtrinnet som besøker museet med klassen sin. Undervisningsopplegget skal bidra til å øke elevenes plantebevissthet, gjennom å få førstehånderfaringer med planter, og designe sin personlige superplante som er godt tilpasset miljøet den lever i.Utviklingen av undervisningsopplegget bestod av to utprøvinger med to ulike femteklasser, og bestod av både en erfaringsbasert og en vitenskapelig utviklingsprosess som gikk parallelt. Den erfaringsbaserte utviklingsprosessen besto i å gjøre oss erfaringer rundt struktur og gjennomføring av opplegget, praktisk sett. Den vitenskapelige utviklingsprosessen bestod i å analysere transkripsjoner av elevsamtaler under designet av superplanten for å undersøke hvordan kjennetegn på plantebevissthet kom til syne i samtalene. Dette inkluderte å besvare følgende forskningsspørsmål:Hvordan kommer kjennetegn på plantebevissthet til syne i mellomtrinnselevers samtaler når de designer en superplante?
Vi fant at elevene viste flere kjennetegn til plantebevissthet, men at det var fremtredende misoppfatninger når de samtalte om begrepet tilpasning. En viktig endring vi gjorde i utviklingen bestod i å endre ordlyd på oppgavene tilknyttet postene og superplantearket hvor begrepet tilpasning var brukt. I tillegg gjorde vi noen endringer i postenes design, til å inkludere mer informasjon, slik at elevene lettere skulle kunne svare på oppgavene. Videre utviklingsarbeid i lignende prosjekter bør ta hensyn til overnevnte revisjoner.
Nøkkelord: Naturhistorisk museum, museumspedagogikk, botanisk literacy, plantebevissthet, planteblindhet, utforsking, superplante og samarbeid.