Klasseledelse som relasjonsarbeid og utvikling av læringsmiljø – En studie av fire læreres forståelser av og erfaringer med klasseledelse
Description
Full text not available
Abstract
Som ledere i klasserommet utfører lærere et svært viktig samfunnsoppdrag, og i norske skoledebatter løftes klasseledelse stadig fram som et aktuelt tema. Å lede arbeidet i elevfellesskapet, framstår som en av de viktigste faktorene knyttet til elevenes læring, og lærerens ferdigheter i klasseledelse ser ut til å være viktige forutsetninger for å lykkes som lærer.
I denne masteroppgaven setter jeg søkelys på temaet klasseledelse. Jeg undersøker hvordan fire grunnskolelærere forstår hva klasseledelse som begrep dreier seg om, og hva det innebærer i praksis. Empirien er hentet inn ved individuelle intervjuer med to lærere på mellomtrinnet og to lærere på ungdomstrinnet ved to skoler.
Selv om det har blitt forsket på klasseledelse over mange år, er forskningen på feltet fremdeles lite utviklet. I studien ser jeg nærmere på hva forskningen så langt viser, og hvilke teorier som har blitt framsatt for å forstå fenomenet. Jeg ser også nærmere på ledelse som begrep og hvordan begrepet klasseledelse forstås i ulike teoretiske bidrag. Funnene i denne studien viser at informantene forstår ledelse som evnen til å sette retning og motivere og skape og utvikle gode læringsmiljøer, samtidig som informantene vektlegger at ledere bør ha en viss form for autoritet. Når det gjelder klasseledelse i praksis, beskriver informantene betydningen av relasjonsarbeid. Dette innebærer at lærere, gjennom undervisning og det informantene uttrykker at god klasseledelse dreier seg om, må arbeide med å utvikle relasjoner til elevene, både enkeltvis og som gruppe, og ikke bare ivareta gode strukturer og det å holde orden og ro i klasserommet.