Kroppsøvingslæreres oppfattelse av egen kroppsforståelse
Abstract
Hensikten med denne kvalitative studien er å undersøke kroppsøvingslæreres oppfattelse av egen kroppsforståelse, hva som ligger til grunn for denne forståelsen og hvordan dette påvirker ulike aspekter ved deres rolle som kroppsøvingslærere.
Datamaterialet ble samlet inn gjennom kvalitative semi-strukturerte intervjuer med fem kroppsøvingslærere fra to ulike videregående skoler. Datamaterialet ble analysert ved hjelp av en tematisk analysemetode. Deretter ble resultatene diskutert i lys av det teoretiske rammeverket for studien, som omfatter ulike perspektiver på kroppen. Studien benyttet tre hovedperspektiver for å forstå kroppsøvingslærernes oppfatninger: kroppen som objekt, kroppen som subjekt og kroppen som sosial konstruksjon.
Mine funn indikerer at for kroppsøvingslærerne som har deltatt i studien, gjennom deres kroppsforståelse, står kroppsøvingsfagets helseaspekt sterkt. Det viser seg gjennom at de legger opp til stor variasjon og allsidighet i undervisningen, for at det hver enkelt elev skal ha muligheten til å finne sin aktivitet, og dermed stimulere til livslang bevegelsesglede. Videre tyder resultatene på at det blant kroppsøvingslærere er variasjoner i deres forståelse av kroppen. Resultatene tyder også på at noen av lærerne opplever at faget har endret seg fra å være et praktisk ferdighetsfag til et danningsfag.
Resultatene tyder på at det er et flertall av utvalget som baserer seg på en objektiv forståelse til kroppen. For noen viser det seg å være religiøse årsaker som preger deres kroppsforståelse, mens det til tider er vanskelig å skille om det er en objektiv forståelse av kroppen som legges frem eller om det er dualismens forankring i språket vårt som kommer til syne. Skillene mellom dette gjenstår som et tema for videre forskning
Nøkkelord: Kroppsøving, kroppsforståelse, kroppsperspektiv, dualisme, fenomenologi, sosialkonstruktivisme, læreplan, kompetansemål.