Digital læring: Om dybdelæring med digitale læremidler i matematikk
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan tre av de mest brukte digitale læremidlene i skole-Norge Skolen fra Cappelen Damm, Campus Inkrement og Kikora legger til rette for dybdelæring. Målet er å få en oversikt over hvordan digitale læremidlene i matematikk bidrar til elevenes læring. Oppgaven ser på dette opp mot temaene dybdelæring, relasjonell og instrumentell forståelse, og de fem matematiske kompetansene.
Gjennom en kvalitativ tematisk analyse har jeg sett på de tre digitale læremidlenes oppgaver knyttet til de fire regneartene og desimaltall på 7. trinn. Det ble identifisert to fokusområder i datamaterialet, produkt og prosess. Fokusområdene produkt omhandler oppgaver som krever at elevene kun skal skrive svaret, mens fokusområdet prosess er oppgaver som krever at elevene skal vise eller forklare fremgangsmåten og svaret sitt. Det ble i tillegg identifisert fem oppgavetyper som i varierende grad befinner seg i disse fokusområdene: regn ut-oppgaver, tekstoppgaver, flytt boksen til rett sted-oppgaver, muntlig argumentasjonsoppgaver og fyll inn i modellen/tabellen-oppgaver.
Funnene tyder på at flere av oppgavetypene bidrar til dybdelæring i en varierende grad. Det kom fram at 75,2 prosent av oppgavene gikk under fokusområdet produkt og 24,8 prosent under fokusområdet prosess. Det var i tillegg et klart flertall av oppgavetypen regn ut på tvers av de tre digitale læremidlene. I tillegg kan funnene tyde på at produktoppgaver går mer mot overflatelæring enn dybdelæring. Samtidig kom det også fram at fokusområdet prosess i større grad bidrar til dybdelæring, ved å blant annet gi elevene mulighet til å reflektere over sin egen og andres fremgangsmåte.