ABC – Så lett som bare det? Bokstavinnlæring i fire klasserom
Abstract
Det å skulle begynne på skolen, innebærer ofte høye forventninger fra de ferske skoleelevene.Mange forbinder det å begynne på skolen, med å lære alle bokstavene, selv om de kanskjeallerede kan skrive og lese noe. Allerede fra dag én, læres det bokstaver i enkelte norskeklasserom og bokstavinnlæringen skal sette startskuddet for et minimum ti år langt skoleløp.Hvordan man lærer bokstavene, kan derfor bety mer enn å lære noe som er høyst nødvendigfor videre læring og denne masteroppgaven handler om nettopp ulike tilnærminger til dette.
I denne masteroppgaven utforskes ulike tilnærminger til bokstavinnlæringen i offentlig skoleog Steinerskolen. Med utgangspunkt i offentlig skoles metodefrihet, og Steinerskolens mereller mindre fastsatte opplegg for bokstavinnlæring, har jeg undersøkt hvilke arbeidsmåtersom kommer til syne i klasserommene og hvilke tilnærminger lærerne har tilbokstavinnlæring. Ved bruk av videoobservasjon i fire klasserom, i tillegg til intervjuer medtilhørende lærere, har jeg forsøkt å svare på problemstillingen; Hvilken tilnærming har mantil den første bokstavinnlæringen i Steinerskolen og offentlig skole, og hvilke forskjellerfinner man? En komparativ kasusstudie i fire klasserom.
For å kunne svare på denne problemstillingen, har jeg følgende forskningsspørsmål:
1. Hvordan introduserer lærerne en ny bokstav i hel klasse, og hvilke (faglige) hendelserinngår i introduksjonen?
2. Hvilke aktiviteter arbeider elevene med etter introduksjon av ny bokstav, og hvordaner aktivitetene organisert - i hel klasse, i grupper eller individuelt?
3. Hvordan beskriver og begrunner lærerne sin egen praksis og metoder knyttet til denførste bokstavinnlæringa?
Masteroppgavens funn, viser at lærerne bruker en rekke ulike arbeidsmåter og aktiviteter, forå introdusere en ny bokstav, i tillegg til ulike arbeidsoppgaver i forbindelse med denneintroduksjonen. Det vises et skille mellom estetiske og kroppslige tilnærminger, både iskoleslagenes pedagogikk, men også i form av lærernes perspektiver og begrepsapparat.
Det teoretiske rammeverket redegjør for steinerpedagogikk og steinerpedagogiske begreper,tidligere forskning og grunnleggende bokstavkunnskap som tas i bruk ved bokstavinnlæring.Delrapport 1 og 2 av seksårsrapporten (Bjørnestad et al., 2022; Bjørnestad et al., 2023)brukes som et solid grunnlag, både for sammenligning og for å kunne få et innblikk i fler ennfire klasserom i norsk skole.