Mikkel Rev satt og skrev – hatefulle ytringer? En undersøkelse av det demokratiske potensialet i undervisningsopplegget «Hvordan reagere på hatprat?»
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker undervisningsopplegget «Hvordan reagere på hatprat?». Dette har blitt knyttet til demokratisk kompetanse, og jeg har undersøkt hva slags former for demokratisk kompetanse som undervisningsopplegget fremmer. Problemstillingen for oppgaven er «Hvordan kommer demokratisk kompetanse til uttrykk gjennom ungdomsskoleelevers refleksjonstekster etter gjennomføring av undervisningsopplegget ‘Hvordan reagere på hatprat’?». Undervisningsopplegget kan sees i sammenheng med skolens oppdrag om å motvirke ekstremistiske holdninger og handlinger, og tidligere forskning viser at støtte blant elevene er en viktig faktor. Jeg har derfor valgt å ha elevperspektivet i fokus.
Det teoretiske grunnlaget for oppgaven er demokratiske kompetanser og demokratifremmende undervisningsmetoder. Det har også vært nødvendig å redegjøre for fenomenet hatprat, og spesielt hvordan det kommer til uttrykk gjennom unges hverdag og mediebruk.
Oppgavens metodiske grunnlag er en tematisk analyse av refleksjonstekster samlet inn før og etter undervisningsopplegget, som er kombinert med ikke-deltakende analyse i to forskjellige tiendeklasser. Gjennom den tematiske analysen og observasjonen har jeg analysert hvordan politisk mestringstro og kritisk tenkning kommer til uttrykk i forbindelse med undervisningsopplegget. Jeg har også skrevet om elevenes opplevelse av det dialogiske og hvordan et slik undervisningsopplegg oppleves fra elevperspektivet.
Funnene i oppgaven viser at undervisningsopplegget kan fremme kritisk tenkning. Undervisningsopplegget legger opp til at alle på gruppa må drøfte hvert sitt alternativ, som skapte et perspektivmangfold som var nyttig for å skape en bred forståelse. Det er færre funn av politisk mestringstro, hvor et interessant funn var at elevene føler seg maktesløse i møte med hatprat. De ønsker å bidra til endring, men vet ikke hvordan de kan gjøre dette. Oppgaven blir konkludert med at skolen kan ta en enda mer aktiv rolle i å modellere noen av alternativene, slik at elevene får en forståelse av hvordan det kan se ut.