«Det er fair at elevene får vite hva de blir vurdert etter, men kriteriene gir ofte ikke mening»: En kvalitativ studie om vurderingskriterier sin rolle i arbeidet med muntlig romananalyse
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker vurderingskriterier sin rolle i arbeidet med en muntlig romananalyse av boka Barsakh av Simon Stranger. Hensikten var å undersøke hvordan et utvalg ungdomsskoleelever på 9. trinn bruker og forstår vurderingskriteriene til romananalysen. Jeg ser også på hvordan norsklærerne oppfattet elevenes forståelse av vurderingskriteriene, og hvordan de gikk fram for at elevene skulle lykkes med romananalysen. Målet er å bidra med mer kunnskap om bruk av vurderingskriterier ved vurdering av muntlighet i norskfaget, et tema som det har vært forsket lite på.
Studiens problemstilling er: Hvilken rolle spiller vurderingskriteriene i arbeidet med en muntlig romananalyse av boka Barsakh av Simon Stranger for et utvalg elever på 9. trinn?
Som metode har jeg brukt kvalitativt fokusgruppeintervju med ni elever på 9. trinn, forskningsintervju med to norsklærere på 8. og 9. trinn, og lyttet på tre av elevenes romananalyser. De transkriberte intervjuene og lydfilene dannet utgangspunktet for en innholdsanalyse av datamaterialet. Studien baserer seg på teori og tidligere forskning på formativ vurdering, muntlighet i klasserommet og vurdering av muntlighet.
Analysen viser at de fleste elevene bruker vurderingskriteriene som en sjekkliste, heller enn å bruke dem som et verktøy for videre læring. Dette kan skyldes mangel på forståelse av kriteriene og deres betydning, samt mangel på veiledning og introduksjon til kriteriene før arbeidsprosessen startet. Vi finner også at romananalysen har et manglende fokus på muntlige ferdigheter, i en oppgave som var ment å vurdere nettopp dette. Et tankekors er om fokuset på dette kunne vært tydeligere i oppgaveteksten. Et siste funn er at elevenes romananalyser i stor grad følger oppgaveteksten, men med begrensninger når det gjelder å integrere alle vurderingskriteriene, spesielt knyttet til aktualisering og kontekst. Dette antyder at det kan være utfordrende for elevene å legge til abstrakte eller komplekse kriterier i sine analyser.