Matematikklæreres kompetanse og praksis i programmering på ungdomstrinnet
Abstract
Dette er en deskriptiv tverrsnittstudie som tar for seg problemstillingen «Hva kjennetegner lærernes selvrapporterte kompetanse og praksis tilknyttet programmering innenfor matematikk tre år etter innføringen av LK20 på ungdomstrinnet?».
Kvantitative data fra 104 ungdomsskolelærere i matematikk ble innhentet november 2023 og analysert. Lærerne svarte på spørsmål i en digital spørreundersøkelse om deres kompetanse og praksis, og funnene er utledet fra deres selvrapportering. TPACK-in-action er brukt som analytisk rammeverk. Respondentene har helhetlig høy fagkompetanse og undervisningskompetanse i matematikk, og en varierende grad av kompetanse i programmering. Omtrent 40% av respondentene hadde studiepoeng i programmering, noe som sannsynligvis er en høyere andel enn hva den totale mengden matematikklærere på ungdomstrinnet har. Vurderingen av funnene i denne studien må derfor ta høyde for at disse respondentene har over gjennomsnittlig kompetanse i programmering. Funnene er derfor ikke representative som et nasjonalt gjennomsnitt.
De aller fleste av respondentene er i gang med å inkludere programmering i undervisningen sin, og ser for seg å bruke mer tid på programmering i fremtiden. Funnene tyder på at lærerne anser programmering som relevant innenfor flere deler av ny læreplan i matematikk og at de tror programmering i noen grad kan støtte elevens matematikklæring. Flertallet opplever at de i liten grad lykkes med å inkludere programmering i undervisningen. Hovedutfordringene knyttes til manglende tid til programmering og at mange ønsker seg mer tilrettelegging av kompetansehevingstiltak. Funnene i denne studien knyttet til kompetanse, praksis, programmering sin rolle i matematikkfaget samt potensielle utfordringer rundt det å inkludere programmering, samsvarer med funn i aktuell forskningslitteratur. Gjennom analysen fremkommer det forskjellige kategorier av lærere som kan kjennetegnes av ulik kompetanse og praksis. Lærere med flere studiepoeng i programmering er de som i større grad er bidragsytere i fagsamarbeid om programmering med andre lærere og anvender i større grad egne undervisningsopplegg. Disse lærerne opplever i større grad å lykkes med å inkludere programmering i undervisningen. Samtidig tyder funn på at lærerne med studiepoeng ser ut til å utøve ulik praksis knyttet til i hvilken grad elevene utformer egne programmer. Respondentene som opplever å lykkes med å inkludere programmering i matematikkundervisningen ser ut til å ha en helhetlig høy TPACK-kompetanse som innrammes av både interpersonlige, intrapersonlige, kulturelle/institusjonelle og fysiske/teknologiske rammefaktorer. Hovedkonklusjonen til studien er at det ser ut til å være et samspill mellom lærerens TPACK-kompetanse og flere ulike rammefaktorer som bidrar til hvordan de utøver sin undervisningspraksis, og i hvilken grad læreren opplever å lykkes med programmering i sin matematikkundervisning.